Kucnuo je čas da i Srbija isprati svetski trend. Koji?

Srbija počinje sa korišćenjem pepela u putnoj industriji

U svetu pepeo ima višestruku namenu – koristi se u putnoj industriji, proizvodnji betona, cementa, gipsa. Konačno se i u Srbiji više neće bacati, a najveći potencijal imaju EPS-ove termoelektrane. Potpisan je i prvi ugovor o donaciji 3.600 tona pepela za izgradnju autoputa Beograd-Čačak. Kako piše RTS, Srbija 70 odsto struje dobija iz uglja, tako da EPS ima ogroman potecijal pepela. Prave se planovi za njegovo veće iskorišćenje.

Render izgleda autoputa sa panelima - grafički dizajn: Sam Cornett
Vlada je još 2015. donela Uredbu o korišćenju pepela u industriji

– Mi imamo u ovom trenutku na deponijama oko 200 miliona tona pepela. Godišnje se, na žalost ili na sreću što nam je dobra proizvodnja, proizvede oko šest miliona tona pepela. I politika Vlade Srbije je upravo usmerena da pepeo dostigne status sirovine – rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, piše RTS.

Vlada je još 2015. donela Uredbu o korišćenju pepela u industriji. A termoelektrane u Obrenovcu i Kostolcu dobile su licence da trguju pepelom jer bi mogli i da ga izvoze.

Srbija, odnosno EPS, od 2010. je i član EKOBE - Evropskog udruženja prizvođača produkata sagorevanja uglja, koje su osnovale članice Unije.
Foto: Pepeo uvećan pod mikroskopom

– Srbija kao Srbija nije dovoljno tržište za količine koje imamo i iz tog razloga ističem da smo počeli gradnju luke na Dunavu, pristaništa na Dunavu, što je veoma važno u transportu pepela – kaže Milorad GRČIĆ, v. d. generalnog direktora EPS-a.

Srbija, odnosno EPS, od 2010. je i član EKOBE – Evropskog udruženja prizvođača produkata sagorevanja uglja, koje su osnovale članice Unije. Direktive u toj oblasti su sve rigoroznije, posebno u ekološkim zahtevima.

– Naše Udriuženje je osnovno 1990. godine. Regulative su nam nametnute i mi zajednički tražimo rešenja kako bi od sagorevnja uglja ostvrili što veću komercijalnu korist i bolje štitili životnu sredinu – rekao je Ivan Skidmore, direktor Udruženja ECOBA. Inače, EPS za odlaganje i održavnje deponija pepela godišnje izdvaja više od 50 miliona evra.

Izvor:Blic

Prethodni tekstRaspisan tender za parterno uređenje oko novog tržnog centra u Novom Sadu
Sledeći tekstPod od drvenih trupaca kao pokazatelj kreativnosti