Privremeno rešenje za paviljon Notre-Dama

Međunarodna firma za arhitekturu Gensler predložila je stvaranje paviljona uz Notre-Dame kao privremeno mesto bogosluženja posle požara koji je uništio krov katedrale.

Smešten na trgu ispred katedrale, Pavillon Notre-Dame osmišljen je da bude mesto tržnice za stanovnike i posetioce, dok se katedrala stara 850 godina obnavlja.

Drveni okvir Notre-Dame na tavanu zapalio se 15. aprila 2019. godine, a plamen je brzo uništio krov, uzrokujući da se njegova spirala uruši u naos ispod.

Gensler je konceptualni predlog smislio kao odgovor na pozive rektora Notre-Dame, episkopa Patricka Chauveta i gradonačelnika Pariza da stvore privremenu strukturu lokacije.

Pavillon Notre-Dame ponovio bi tačne dimenzije lađe katedrale tako da se sve izgleda poznato.

Krov bi bio izrađen od jastučića od etilen-tetra Fluoro-etilena (EFTEC), lagane plastične membrane, a zidovi od prozirnih polikarbonatnih ploča.

Ploče iza oltara mogle bi se ukloniti kako bi se pružilo ono sa neometanog pogleda na zapadno lice Notre-Dame.

Ove pokretne ploče takođe se mogu dodavati, zakretati ili uklanjati do nivoa zemlje kako bi se zatvorio prostor Paviljona za verske ceremonije ili otvorio za tržišta i predstave koje bi se tu održavale.

Kao simboličan gest, njegov okvir bio bi napravljen od ugljenog drveta. “Ugljeno drvo, koja je jedna od najstarijih i najefikasnijih metoda zaštite drveta od vatre, takođe simbolizuje postulat da će ono što je jednom uništilo Notre-Dame samo ojačati, izražavajući na taj način jezik ponovnog rođenja i transformacije”, rekao je direktor Gensler Duncan Svinhoe.

Prevedeno sa stranice :www.dezeen.com

Nedavne objave

  • Dizajn
  • Keramika
  • Ostalo

Kako urediti dvorište za uživanje

#IZMOGISKUSTVA Uređenje partera Svakog leta ista priča. Kako zvono označi kraj školske godine, tako klinac počne da pakuje stvari i…

2 days ago
  • Uncategorized

Zelena oaza u Beogradu

Prema navodima glavnog gradskog urbaniste Marka Stojčića, u toku je izrada Plana detaljne regulacije za buduću linijsku zelenu oazu koja…

2 days ago
  • Vesti

Hotel Radisson Blu se odlučio za ACO XtraDrain kanale

Bez obzira da li se hotel nalazi u blizini mora ili u gradu, hotelske bašte, balkoni i terase, izloženi su…

3 days ago
  • Keramika
  • Vesti

BALKANIA CERAMICS proslavlja rođendan NIŽIM CENAMA PLOČICA!

Balkania Ceramics, mlada i dinamična firma koja se bavi veleprodajom keramičkih pločica, danas obeležava 5 godina postojanja. Ovaj period je…

4 days ago
  • Deking

DEKING terasa i dvorište

Terasa i dvorište su mesta na kojima svi vrlo rado provodimo vreme, i na koja odlazimo kada nam je potrebno…

4 days ago
  • Arhitektura

Šta je novo u gradu Kralja Artura?

Postavljen je novi pešački most na mesto starog koji je srušen pre 500 godina kod zamka „Tintagel Castle“ u Kornvolu…

5 days ago