Privremeno rešenje za paviljon Notre-Dama

Međunarodna firma za arhitekturu Gensler predložila je stvaranje paviljona uz Notre-Dame kao privremeno mesto bogosluženja posle požara koji je uništio krov katedrale.

Smešten na trgu ispred katedrale, Pavillon Notre-Dame osmišljen je da bude mesto tržnice za stanovnike i posetioce, dok se katedrala stara 850 godina obnavlja.

Drveni okvir Notre-Dame na tavanu zapalio se 15. aprila 2019. godine, a plamen je brzo uništio krov, uzrokujući da se njegova spirala uruši u naos ispod.

Gensler je konceptualni predlog smislio kao odgovor na pozive rektora Notre-Dame, episkopa Patricka Chauveta i gradonačelnika Pariza da stvore privremenu strukturu lokacije.

Pavillon Notre-Dame ponovio bi tačne dimenzije lađe katedrale tako da se sve izgleda poznato.

Krov bi bio izrađen od jastučića od etilen-tetra Fluoro-etilena (EFTEC), lagane plastične membrane, a zidovi od prozirnih polikarbonatnih ploča.

Ploče iza oltara mogle bi se ukloniti kako bi se pružilo ono sa neometanog pogleda na zapadno lice Notre-Dame.

Ove pokretne ploče takođe se mogu dodavati, zakretati ili uklanjati do nivoa zemlje kako bi se zatvorio prostor Paviljona za verske ceremonije ili otvorio za tržišta i predstave koje bi se tu održavale.

Kao simboličan gest, njegov okvir bio bi napravljen od ugljenog drveta. „Ugljeno drvo, koja je jedna od najstarijih i najefikasnijih metoda zaštite drveta od vatre, takođe simbolizuje postulat da će ono što je jednom uništilo Notre-Dame samo ojačati, izražavajući na taj način jezik ponovnog rođenja i transformacije“, rekao je direktor Gensler Duncan Svinhoe.

Prevedeno sa stranice :www.dezeen.com

Nedavne objave

LG Electronics dobitnik rekordnog broja nagrada na sajmu CES 2020

Šestu godinu zaredom, LG OLED dobio je nagradu kao zvanično najbolji TV na sajmu CES LG Electronics (LG) osvojio je…

% dana ranije

ACO odao počast simbolu modernog Beograda

Kroz Karađorđevu ulicu je davne 1894. godine prvi put prošao jedan od simbola modernog Beograda, tramvaj na električni pogon. Kako…

% dana ranije

Vinilni podovi u stilu vodećih majstora

Houzz magazin je predstavio svoje istraživanje kuhinjskih trendova za 2020. i između ostalog otkrio da su vinilni podovi na trećem…

% dana ranije

Pametni grad nije naziv filma o budućnosti!

Pametni grad koji se napaja kiseonikom zvuči kao naziv nekog futurističkog filma. A nije. Naime, Toyota trenutno radi na pripremi…

% dana ranije

Sistemi industrijskih podova Sikafloor® Pronto

Sikafloor® Pronto maksimalno ubrzava vreme ugradnje. Ovaj sistem je takođe poznat po svojoj velikoj otpornosti u raznim uslovima primene. Izuzetno…

% dana ranije

Uspešan nastup kompanije DRVOPRODEX na sajmu DOMOTEX 2020

Od 10 do 13. januara 2020. godine održao se još jedan DOMOTEX sajam - vodeća manifestacija koja na jednom mestu…

% dana ranije