Prirodno zakrivljeni parketi-apsolutno jedinstveni

Novina na tržištu koja u celosti menja tradicionalno poimanje parketa su prirodno zakrivljeni parketi. Ovi parketi ne samo da napuštaju pravolinijsku geometriju, nego u celosti odstupaju od ustaljenih formata. Premda svi koji se bave drvetom, ne samo parketima, tvrde kako je svaka daska jedinstvena i neponovljiva, to bar dvostruko više važi za prirodno zakrivljene parkete.

Prirodno zakrivljeni podovi se izrađuju gotovo isključivo po meri, odnosno namenski za poznate prostore. Proizvođačima se dostavljaju crteži sa dimenzijama prostorija i parketi se proizvode tako da se savršeno uklope u prostor. Tokom proizvodnje se označavaju i isporučuju uz šemu postavljanja, koje na taj način postaje relativno jednostavno. Proizvođači preporučuju obavezno lepljenje celom površinom na podlogu kako bi parket zbog veličine i neobičnog oblika bio što stabilniji.

Kada razmišljamo o kategorijama koje određuju vrhunske parkete verovatno svi najpre pomislimo na vrstu drveta, a zatim na njegovu selekciju. Ipak, ova dva vrlo važna elementa ništa ne vrede, ako geometrija lamela nije besprekorna, tj. ako ivice nisu precizno isečene, prave i ravne, a zadati ugao uklapanja dosledno jednak na svim lamelama, bilo da je reč o klasičnim, pravouglim ili lamelama pripremljenim za francuski slog koje se rade sa oštrim uglovima. Dakle, da bi parket izgledao savršeno na podu mora biti prvoklasno izrađen, a zatim i ugrađen.

683-Ovi-parketi-napustaju-pravolinijsku-geometriju-i-u-celosti-odstupaju-od-ustaljenih-formata

Naime, za izradu prirodno zakrivljenih parketa koristi se veoma napredna tehnologija, odnosno specijalno razvijeni sistemi koji uključuju lasersko skeniranje drveta, po meri rađeni CAD/CAM programe kao i inovativne algoritme za optimizaciju. Jednostavnije rečeno, od trenutka kada je deblo isečeno u sirovu građu, ona prolazi kroz skenere koji su programirani da identifikuju sve, uslovno rečeno, nesavršenosti drveta poput čvorova ili beljike koji se javljaju uz ivice ili krajeve, zatim se daske softverski “kroje” uz minimalna odbacivanja viška materijala i potom seku najfinijim mašinama za obradu drveta. Stoga su ovi podovi ne samo izuzetno lepi nego i izuzetno izdržljivi i trajni, a sem toga i ekološki prihvatljivi jer je veoma malo otpada prilikom njihove izrade. 

683-Prirodno-zakrivljeni-podovi-se-izradjuju-gotovo-iskljucivo-po-meri

Prirodno zakrivljeni parketi mogu se dobiti u masivnoj izvedbi ili, pak, višeslojnoj, a postoji i mogućnost da se polažu na podno grejanje. Debljina se kreće od 18 mm do 21 mm, u zavisnosti od proizvođača. Vrste drveta su najrazličitije, a najtraženiji je svakako hrast a zatim slede javor, jasen i američki orah, te razne egzotične vrste drveta. Kao i sve drugo, moguće je birati i selekciju, odnosno, izbor se kreće od finih, selektovanih daski, sa tzv. ravnom žicom, do rustičnih, robusnih komada.

Kada je reč o obradi, prirodno zakrivljeni parketi se mogu isporučivati završno obrađeni, dakle fabrički lakirani, uljeni ili voskirani uz dodatne mogućnosti obrade poput četkanja, ručnog hoblanja, patiniranja, beljenja, crnog pranja, termo-tretiranja, dimljenja itd. Preporuka proizvođača je isporuka u sirovom stanju da bi se parket što bolje prilagodio prostoru u koji se polaže, tj. da i sredstva za završnu obradu budu što više prilagođena klimatskim i drugim uslovima koji su krucijalni za adekvatnu ugradnju i dugi vek trajanja. Naravno, u tom slučaju se nakon ugradnje, a pre završne obrade preporučuje fino brušenje kako bi lak, ulje ili vosak što bolje prionuli za površinu.

683-Zakrivljeni-parketi-se-mogu-polagati-u-sve-tipove-prostora

Sa vizuelnog aspekta zanimljivo je da se ovi parketi mogu isporučiti sa manje ili više oborenom ivicom (V-fugom) koja dodatno naglašava prirodnost samog drveta i njegovu strukturu.
Ovakvi parketi se mogu polagati u sve tipove prostora – od visokofrekventnih komercijalnih do rezidentnih, bitno je samo voditi računa o pravom izboru završne obrade kako bi otpornost na habanje bila adekvatna.
Za one koji vole total dizajn, na ovaj način se mogu izrađivati i drveni paneli različitih formata, nameštaj, zidne obloge, tavanice, pa čak i fasadni elementi.

Jedno je izvesno, uz dramatičan napredak tehnologije, prirodno zakrivljeni parketi koji su se u eksperimentalnim fazama izrađivali ručno ili mašinski uz velike troškove, danas se mogu dobiti po sasvim prihvatljivim cenama malo boljih parketa na tržištu.

683-Za-izradu-prirodno-zakrivljenih-parketa-koristi-se-veoma-napredna-tehnologija
Uz prirodno zakrivljeni parket, prostoru u kome je položen garantovana je unikatnost i neponovljivost.

Piše: Isidora Gordić
 
 

Prethodni tekstIzoterm-zvučna i toplotna izolacija podova
Sledeći tekstDupli podovi kao idealno rešenje za poslovne prostore