Potpuna modernizacija pruge Beograd-Subotica

U okviru modernizacije pruge između Beograda i Subotice, nedavno su počeli radovi na delu pruge koji od srpske prestonice vodi ka Staroj Pazovi. Na ovom potezu planirana je gradnja potpuno novih staničnih zgrada u Zemunu i Batajnici, dok su one u Zemun polju, Staroj i Novoj Pazovi planirane za rekonstrukciju i adaptaciju.

Idejni projekat izradio je Saobraćajni institut CIP. Od Prokopa do stanice Novi Beograd planirana je brzina od 100 km/h, a od stanice Novi Beograd do stanice Batajnica 120 km/h.

Foto: CIP/BEOBUILD/PROMO

Zbog bezbednosti stajalište u Tošinom bunaru biće izmešteno sa krivine ispred portala Bežanijskog tunela na nasip sa druge strane ulice. Modernizacija i izgradnja brze pruge od Beograda do Subotice trenutno je najveći i najvredniji infrastrukturni projekat u zemlji.

Planirana je izgradnja potpuno novih staničnih zgrada u Zemunu i Batajnici, dok su stanice u Zemun polju, Staroj i Novoj Pazovi planirane za rekonstrukciju. Brzina pruge neće biti na svim delovima deonice ista, već će varirati u zavisnosti od potreba i mogućnosti. Izlaskom iz Beograda povećava se razmak među stanicama, pa je od stanice Batajnica do stanice Nova Pazova projektna brzina 200 km/h na putničkim kolosecima i 120 km/h na kolosecima namenjenim za saobraćaj teretnih vozova.

Izvor: www.blic.rs

Prethodni tekstKako bi arhitekta trebalo da prošeta po staklenom podu?
Sledeći tekstUpotreba behaton ploča pri uređenju eksterijera poslovnih objekata – Arhibet d.o.o.