Posrednici u prometu nepokretnosti s umerenim optimizmom očekuju kraj krize

nekretnine

Prema poslednjim izveštajima promet na tržištu nekretnina smanjen je za 70 odsto u odnosu na period pre uvođenja vanrednog stanja u zemlji, podaci su od 3. aprila 2020. godine, dok su cene ostale na nivou iz februara, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda, a prema anketi Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti PKS, čak 74 odsto agencija nije ostvarilo nikakav promet od uvođenja vanrednog stanja. Bez obzira na to, čak 47 odsto anketiranih sa optimizmom očekuje kraj vanrednog stanja. Oko 84 odsto ispitanih smatra da je odlaganje plaćanja poreza na zarade i doprinose za privatni sektor, najvažnija ekonomska mera Vlade Srbije.

Anketa je sprovedena u periodu od 15. do 24. aprila 2020. godine, a od 126 članova Grupacije koji su odgovorili na pitanja (69,23 odsto od ukupnog broja članova Grupacije), njih 71 privremeno je obustavilo delatnost po uvođenju vanrednog stanja. 73,81 procenata učesnika u anketi nije ostvarilo nikakav promet od uvođenja vanrednog stanja, ali bez obzira na to, 46,83 odsto ima optimistična očekivanja, 27,78 procenata ne vidi boljitak u perspektivi, a 25,39 odsto nema stav kada je u pitanju tržište nekretnina nakon ukidanja vanrednog stanja.

Da bi se prilagodili uslovima krize, posrednici su smanjili troškove poslovanja, redukovanjem izdataka za zakup poslovnog prostora i oglašavanje. 40 odsto članova Grupacije PKS unapredilo je online komunikaciju i prezentaciju na društvenim mrežama, što je doprinelo održanju redovne komunikacije i kontakta sa klijentima. O tome svedoči nalaz ankete da 85,71 odsto posrednika i tokom vanrednog stanja održava redovan kontakt sa klijentima.

Značajan nalaz ankete, ukazao je predsednik Grupacije Damir Borić, jeste što nijedna od anketiranih agencija nije otpuštala agente, a samo pojedine (oko 7 odsto) smanjile su broj zaposlenih koji se ne bave poslovima posredovanja. Većina ispitanih planira da nakon ukidanja vanrednog stanja održi isti nivo zarada za sve zaposlene.

Za 84 odsto ispitanih, odlaganje plaćanja poreza na zarade i doprinosa za privatni sektor, u vanrednom stanju, najvažnija je ekonomska mera Vlade Srbije za prevazilaženje posledica krize. Njih 58,73 procenata smatra da su to direktne subvencije privrednim subjektima, a za 39,68 odsto su to mere za očuvanje likvidnosti kreditima i garancijama Fonda za razvoj Republike Srbije. Za trećinu ispitanih važno je i odlaganje plaćanja avansa poreza na dohodak za preduzetnike/poreza na dobit pravnih lica u drugom kvartalu.

U skladu sa novonastalom situacijom u narednom periodu planirana je organizacija obuka za agente, u saradnji sa Centrom za edukaciju PKS, kako bi unapredili digitalizaciju poslovanja, korišćenje društvenih mreža za oglašavanje nekretnina i još bolje se prilagodili poslovanju u novim uslovima i eventualnom drugom talasu pandemije. Osposobljenost i tehnička opremljenost posrednika za poslovanje u uslovima primene mera socijalnog distanciranja, odraziće se na ukupan promet na tržištu nekretnina.

Grupacija posrednika u prometu nepokretnosti PKS ima 182 člana, koji zapošljavaju oko 50 odsto ukupnog broja radnika u ovoj struci na teritoriji Srbije. Inače, članovi Odbora Grupacije u toku pandemije prikupljali su informacije o situaciji na stranim tržištima nekretnina i merama vlada i asocijacija posrednika radi prevazilaženja ekonomskih posledica pandemije.

Izvor:pks.rs

Prethodni tekstKako lepiti pločice na podlogu od drveta?
Sledeći tekstSamorazlivni epoksidni podovi – Široka primena u industrijskim objektima