Pametni trotoar za pametne gradove (Video)

Posle pametnog tepiha koji je izum novosadskih studenata, tlo po kojem gazimo i energija koju na ovaj način proizvodimo , implementirano je kroz novi Pavegen, trotoar u gradovima. Ovaj izum je ustvari velika saradnja sa građanima velikih gradova koji pretvaraja njihove korake u energiju i daje nam razne podatke. Pavegen je trotoar izmišljen za pametne gradove i transportna čvorišta, trgovce, brendove i edukatore. Aplikacije, osvetljenje, zvukovi pružaju trenutnu povratnu informaciju.

KAKO RADI PAVEGEN TEHNOLOGIJA?

Kako pešaci hodaju preko sistema Pavegen, težina njihovih koraka komprimuje elektromagnetne generatore ispod, proizvodeći 2 do 4 džula električne energije po koraku. Ovaj izum, iako u začetku, našao je svoju primenu u tržnim centrima. Naime, Pavegen sistem već je dobio priličan broj investicija i uključen u je u grandiozni projekat novog održivog aerodroma u Abu Dabiju gde će po njemu hodati oko 8.000 posetilaca dnevno.

Bluetooth signali sa slabom snagom povezuju se sa aplikacijama za pametne telefone, a sistem takođe može da komunicira sa sistemima za upravljanje zgradom.

Pogledajte kako to izgleda:

Izvor: www.pavegen.com

Prethodni tekstPostavite pod koji odoleva uticajima, SNAŽAN POD!
Sledeći tekst45. Međunarodni sajam građevinarstva SEEBBE – Gradimo budućnost sada