Pametni grad nije naziv filma o budućnosti!

“Woven City” (foto: Toyota)

Pametni grad koji se napaja kiseonikom zvuči kao naziv nekog futurističkog filma. A nije. Naime, Toyota trenutno radi na pripremi zamljišta od oko 70ha u podnožju planine Fudži na kojem planira da izgradi i testira upravo prototip budućeg pametnog grada koji će se napajati vodonikom. Projekat će uključiti samoupravljiva vozila na vodonične gorive ćelije, robote i druga visokotehnološka rešenja. „Woven City” će iz temelja biti protkan različitim vrstama tehnologija i predstavljaće jedno od najboljih futurističkih mesta za život na svetu.

Početak izgradnje je planiran 2021. godine. Koncept “Woven City” baziraće se na mreži staza koje imaju za cilj da odvoje različite vrste saobraćaja, pa će se tu nalaziti pokretne podloge za samoupravljiva vozila, pešačke staze i staze za motorna vozila srednje brzine, a baš zbog toga što su ulice danas prenarpane različitim učesnicima u saobraćaju različitih brzina, došlo se do ideje da se svaka ulica optimizuje za određeni tip vozila.

Pešačke staze i staze za vozila srednje brzine obezbediće ljudima transport sa tačke A na tačku B, a da pritom ne moraju napustiti park-prostor za rekreaciju pun zelenila. Sva samoupravljiva Toyotina vozila biće sa pogonom na vodonik.

Japan i Koreja su odlučni što se tiče korišćenja tečnog vodonika kao goriva, možda zato što bi im to moglo omogućiti da presele značajne emisije koje su uključene u proizvodnju ovog „čistog goriva“ u zemlje poput Australije. Inače, tečni vodonik je izrazito energetski neefikasan za proizvodnju (zahteva upotrebu velike količine čiste vode), težak je za skladištenje i transport i vrlo eksplozivan u vazduhu.

“Woven City” (foto: Toyota)
“Woven City” (foto: Toyota)

Pored svega toga, Toyota se ipak odlučila za vodonik i biće zanimljivo videti kako će se koristi za svakodnevne aktivnosti.

Ovaj pametni grad projektovala je danska arhitektonska kompanija BIG na čelu sa Bjarke Ingelsom. “Woven City” će biti specifičan jer će se za projekat izgradnje koristiti održiva drvena građa i tradicionalni japanski stil povezivanja drvenih elemenata u kombinaciji sa savremenim tehnikama gradnje uz pomoć robota. Na svakom krovu će se nalaziti solarni paneli i planirano je da svaki dom ima spektakularni pogled ka planini.

Toyota planira da projekat “Woven City” koristi za testiranje svih vrsta tehnologija, bilo one za kućnu ili javnu upotrebu – roboti kućni pomoćnici, frižideri koji se pune sami, uređaji za praćenje zdravlja i kante za smeće koje se same prazne.

Prethodni tekstSistemi industrijskih podova Sikafloor® Pronto
Sledeći tekstVinilni podovi u stilu vodećih majstora