Onda kada je pešački most i arhitektonska atrakcija

pešački most, Kalifornija

Pešački most nije samo potreba ljudi da pređu od tačke A do tačke B, već uglavnom ima i tu dekorativnu funkciju i neretko jeste deo turističke atrakcije nekog grada. Upravo je The Rainow bridge koji je sagradio SPF arhitektonski studio nešto što povezuje dugački kongresni centar sa centrom za umetnost, istovremeno obezbeđujući gradu novo mesto okupljanja i poseban arhitektonski pečat.

Most je dugačak 184m i inspirisan je istorijom ovog područja kao dinamičnog primorskog grada kakav je Long Bič u Kaliforniji sa oblikom koji je zamišljen kao talas koji se razbija o palubu.

izgled pešačkog mosta
Izgled pešačkog mosta u Los Anđelesu

Arhitekte su, uprkos ograničenju u budžetu, napravile prilagođeni most koji nudi jedno dinamično iskustvo i mnogo više je od jednostavnog betonskog prelaza, zasnovanog na kaltrans šablonu sa betonskim osloncima i kutijastom gredom koja se proteže između stubova. Blisko surađujući sa građevinarstvom i inženjeringom, arhitekte sa sedištem u Los Anđelesu formirali su most kroz gornji okvir od 76 obrubljenih savijenih čeličnih rebara kao i bazu od oko 1.200 kubnih metara betona.

Talasasti čelični okvir mosta dopunjen je dinamičnim sistemom rasvete, koji je je izradila firma Carl Stahl Architektur, tako daje na nadstrešnicu mosta integrisano ukupno 3.500 LED kolorističkih sijalica, 100 spotlampi i čak 70 reflektora. Specifičnost ovih sijalica je što se mogu programirati i sinhronizovati kako bi upotpunili sve, od muzike do performansi, ili biti statični kao bioluminiscentni svetlosni pejzaž.

Izvor:Arch Daily

Prethodni tekstNajveći na svetu. Najlepši na svetu.
Sledeći tekstTrg republike od 1. septembra u novom ruhu