Najavljena izgradnja najdužeg tunela na svetu, evo i gde? (Video)

FinEst Bay Area Development

Izgradnja najdužeg podmorskog železničkog tunela na svetu, koji ima za cilj povezivanje finske i estonske prestonice, koštaće 15 milijardi evra. Planirani tunel između Helsinkija i Talina nalaziće se na više od 100 kilometara i podrazumeva izgradnju barem jednog veštačkog ostrva, što ga čini jednim od najvećih infrastrukturnih projekata u Evropi.

Finansiranje čitavog projekta na sebe je preuzela Kineska kompanija Touchstone Capital Partners. Vlade Finske i Estonije u zajedničkoj izjavi složile su se da će raditi na obezbeđivanju sredstava Evropske unije za tunel, što bi moglo da smanji potrebnu količinu privatnog finansiranja. Iz FinEst Bay Area Developmenta su rekli su da je potpisan memorandum o razumevanju kojim se obezbeđuje trećina sredstava u privatnom kapitalu, što će Touchstoneu dati manjinski udeo u planiranom tunelu.

Ono što je interesantno je da, iako izgradnja tunela još nije ni započeta, karte za vožnju ovim vozom već su u decembru prošle godine puštene u prodaju. Cena jednosmerne karte je 50 evra, dok se godišnje karte prodaju za 1.000 evra.

Prema najavama, izgradnja bi trebalo da počne 2024. godine.

Izvor:b92.info

Prethodni tekst3D štampani uređaj koji „utišava“ zvuk
Sledeći tekstOtvoren konkurs za atarske puteve u Vojvodini