Najava mera vlade za preduzetnike

Vreme je novac

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć da se ne plaši za domaću ekonomiju ni zbog koronavirusa jer se zemlja „spremala za nešto ovako“.

Iako će paket mera biti saopšten sutra, predsednik je govorio o istim i predočio na koji način će privrednicima pomoći.

Pod jedan, naveo je, svi preduzetnici i sva mikro i mala preduzeća dobiće za tri meseca, čak i u slučaju da ne traje čitava kriza oko korone, minimalac za svakog preduzetnika bez izuzetka i svakog njihovog zaposlenog.

„Daćemo svakom obućaru, taksisti, pekaru i svakom njihovom zaposlenom po 250 evra, odnosno 750 evra za tri meseca, radio ne radio. To je takozvani ‘helicopter money’ kojim želimo da pomognemo malim biznisima da prežive i da pokrijemo njihovu nelikvidnost“, objasnio je i dodao da će to koštati 700 miliona evra. Uz to, biti im odloženo plaćanje poreza i doprinosa na sledeću godinu, kao i akontacija poreza na dobit za sledeću godinu.

Vučić kaže da će novac biti na raspolaganju već za mesec dana, jer država najpre želi da se uveri da nije bilo otpuštanja radnika, pa će podsticaj dobiti sva preduzeća koja nisu otpustila više od 10 odsto radnika

Druga mera, biće garantni fond kako bi banke unele oko dve milijarde evra u sistem a da će država preuzeti odgovornost kroz taj garantni fond kako bi se finansirali mali biznisi.

„Dve milijade evra banke će morati da tresnu u sistem, a od toga mi preuzimamo odgovornost za oko 550 miliona“, rekao je Vučić i dodao da će država biti garant u toku tri godine.

Treće, u planu su i korporativne obveznice za velika i srednja preuzeća čime će, navodi Vučić, biti „dramatično podugnuta velika i srednja preduzeća i dodatno osnaženi stubovi našeg sistema – EPS, Telekom, Er Srbija…“

Vučić je rekao da je cilj da EPS ne samo opstane već da ojača i da „kupi mnogo toga u regionu“. „U ovom paketu je više od pet milijardi evra“, objasnio je on. Dodao je i da se razmatra kako da se pomogne malim proizvođačima koji svoje proizvode ne mogu da prodaju na pijacama, kao i da se planira pomoć ugostiteljima i hotelijerima.

Izvor:b92.net

Prethodni tekst5 načina za rezanje kamena (VIDEO)
Sledeći tekstKoji je najbolji pod za kancelariju u kući?