Naslovna Dizajn

Leteći pepeo za izgradnju puteva- Evropa i Srbija

Mirjana Makarin PlavšićDizajn---14 marta, 2017

U Srbiji postoje ogromne količine pepela nastalog sagorevanjem lignita koji je smešten na nekoliko ogromnih deponija površine od čak 1.500 hektara. Taj leteći pepeo predstavlja otpad koji negativno utiče na životnu sredinu, iako su istraživanja pokazala da može da se koristi u građevinskoj industriji, ali i u izgradnji puteva. U Evropi je, pogađate, sve ovo već dugo u opticaju. Štaviše, u mnogim državama članicama Evropske unije utroši se blizu 20 miliona tona pepela na godišnjem nivou i to u putogradnji, ali u proizvodnji cementa. Najbolji primer je Francuska gde u jednoj lučkoj brani količina upotrebljenog letećeg pepela iznosi 10.000 tona. Prema procenama nadležnih, u Srbiji je na nekoliko deponija površine oko 1.500 hektara odloženo nestvarnih 200 miliona tona pepela.

Putevi od letećeg pepela uveliko su praksa u Evropi
Foto: Putevi od letećeg pepela uveliko su praksa u Evropi

„Putevi Srbije“ uradili su još 2007. godine istraživanje u kome je dokazano da se pepeo nesmetano može koristiti u navedene svrhe.

Pepeo bi se ugrađivao u trup puta i to u segmentima izolovanim od uticaja površinskih i podzemnih voda, jer se time, u uslovima eksploatacije puta, sprečava ispiranje hemijski štetnih sastojaka iz pepela i šljake i njihovo unošenje u vodonosne sredine. Postoji ideja da se iz TENT-a uzme određena količina pepela koja bi se iskoristila za izgradnju probne deonice koja bi bila dugačka oko 300 – 400 metara, a plan je da to bude put bliži Termoelektrani „Nikola Tesla“, možda na delu Koridora 11. To bi svakako bio veliki korak napred, ali odluka o tome biće doneta u narednom periodu. Još uvek čekamo realizaciju i verujemo da će ova odluka biti u najskorije vreme praksa u Srbiji.

Mirjana Makarin-Plavšić

Prethodni tekstNovo šoping mesto u Beogradu-investicija od 100 miliona evra
Sledeći tekstKako oporaviti laminat da opet izgleda sjajno?