Kuća u Italiji može biti rotirana za 360 stepeni

Arhitekta Roberto Rosi završio je svoj rad na kući u severnom delu Italije, koja se može rotirati za punih 360 stepeni…

Balansirana na jednom centralnom stubu, ova osmougaona kuća može biti mehanički rotirana u oba pravca, pružajući svojim vlasnicima promenljivi pogled za uživanje. Njena rotacija korišćena je i za usmeravanje solarnih panela koje koristi prema suncu, kako bi generisali maksimalnu količinu energije.

Rotirajuća kuća, Italija

“Mogućnost kuće da se rotira bio je zahtev koji je klijent postavio u samom startu, sa jedne strane zarad posedovanja mogućnosti promene pogleda na pejzaž, ali u isto vreme, i zbog njegove strasti prema mašinama i mehanizmima”, izjavio je arhitekta.

Ova kuća inspirisana je još jednim italijanskim domom koji se rotira, Villa Girasole, koja je zapravo eksperimentalna dvospratna kuća izgrađena tokom tridesetih godina prošlog veka, kao delo arhitekata Angela Invernicija i Etorea Fađuolija, a kreće se po kružnim stazama oko jedne centralne tačke.

“Nije postojao nijedan savremeni projekat koji je mogao da nam pruži inspiraciju, ali želeli smo da ponovo otkrijemo futurističku avangardu i neobičnu privlačnosti Ville Girasole”, rekao je Rosi.

Smeštena nadomak Riminija, Rosijevu kuću konstruisala je italijanska građevinska kompanija ProTek. Izazov koji se nametnuo tokom gradnje zasnivao se na kreiranju lagane građevine, koja bi mogla da podnese traume koje će izazvati njena rotacija.

Struktura ima čelični ram, sa zidovima napravljenim od drvenih traka i izolacionim panelima od konoplje i drvenih vlakana. Kako kaže arhitekta, ova kuća sama generiše energiju koja joj je neophodna. Solarni paneli su smešteni na njen krov, tako da mogu u potpunosti iskoristiti potencijal sunca, tokom čitavog dana.

“Sa tehničkog stanovišta, rotirajuća kuća omogućava postizanje najviše efikasnosti fotovoltaičnih panela, imajući najbolju orijentaciju tokom dana”, izjavio je Rosi. Zajedno sa solarnim panelima, ova kuća opremljena je i grejnom pumpom i solarnim termalnim sistemom, koji takođe generišu energiju.

Rosijeva kuća je poslednja u nizu građevina koje se pokreću. Prošle godine, D*Haus Company predstavili su kuću u Ujedinjenom Kraljevstvu koja ima rotirajući krov, dok su Anmahian Winton Architects kreirali privatnu opservatoriju u Sjedinjenim Državama, koja se rotira kako bi omogućila drugačije poglede na nebo.

Izvor: Dezeen

 

Prethodni tekstIzabran ponuđač za most kod Ade Huje
Sledeći tekstIndependent objavio listu najlepših pista na svetu