Japanci imaju jedan praznik, pa i tada rade

Foto: Tanjug rupa u Japanu sanirana za dva dana

Deo puta u centru japanskog grada Fukuoke ponovo je otvoren za saobraćaj, jer su vredni Japanci već sanirali ogromnu rupu koja se pre nekoliko dana otvorila na raskrsnici. U tipičnom primeru japanske efikasnosti, radnici su radili bez prestanka i za samo nekoliko dana zatvorili ogromnu rupu. Rupa se otvorila nedugo posle pet sati ujutru, a već do devet sati se proširila na 20 metara i počela da se puni vodom.

Foto Tanjug Japan saniranje rupe na putu
Foto: Tanjug Japan saniranje rupe na putu

Put je, prema rečima očevidaca, iznenada propao, a zbog toga je došlo i do nestanka struje i curenja gasa u ovom delu Fukuoke. Lokalni mediji izveštavaju da je rupa bila široka 30, dugačka 27 i duboka 15 metara i da su je najverovatnije izazvali radovi na iskopavanju metro stanice u blizini. Radnici su u ekspresnom roku napunili rupu sa 6.200 kubnih metara peska i cementa.

Foto: Tanjug rupa na ulicama japana
Foto: Tanjug rupa na ulicama japana

Gradonačelnik Fukuoke Soićiro Takašima kaže da je taj deo puta sada 30 puta jači nego ranije i da tim stručnjaka i dalje radi na utvrđivanju uzroka otvaranja rupe.

Gradske vlasti smatraju da je propadanje puta povezano sa restauracijom obližnje stanice podzemne železnice. Šta god da je razlog, ceo svet je začuđen i svi u ime svoje zemlje izražavaju divljenje pitajući se koliko bi trebalo pojedinim vladama da saniraju ovako nešto u njihovoj zemlji. Ja ne smem da mislim šta bi se desilo kod nas u ovakvoj situaciji. Ipak, ako je za utehu, Japanci su čudo, što bi rekao Irfan Mensur u tešnoj koži „Japanci imaju samo jedan praznik, pa i tada rade“. Očito je efikasnost, rad i brzina nešto što dobiju već rođenjem i to nikada ne jenjava.

Foto: Tanjug Japan
Foto: Tanjug Japan

Prethodni tekstKompanija Play Kids – Gumeni podovi za Vašu sigurnost
Sledeći tekstTikkurila donirala boje i farbe za obnavljanje doma „Veternik“