I Hong Kong bi da bude Dubai

Adrian Smith + Gordon Gill je predstavio svoj dizajn za Međunarodni centar Shenzhen-Hong Kong, stakleni toranj visok 700 metara u Shenzhenu u Kini.

Megatallni neboder će postati najviša zgrada u Kini i treća po veličini zgrada u svetu iza SUM-ovog Burj Khalifa u Dubaiju i 1.000 metara visoke Jeddah kule koja se gradi u Saudijskoj Arabiji.

Internacionalni centar Shenzhen-Hong Kong je dizajnirao Adrian Smith + Gordon Gill za kineske investitore Shiamo Group, koji je prvi otkrio dizajn u maju 2018. – ali nije otkrio detalje arhitekte u to vrijeme. Izgradiće se između podnožja parka Longcheng i Nacionalnog parka Daiun, i deo je šireg arhitektonskog plana arhitekture u okrugu Longgang na istoku grada.

Adrian Smith + Gordon Gill / dezeen.com

Vizualni prikazi koji su objavljeni pokazuju da je neboder uvrnut, odnosno „antropomorfnog“ oblika koji je dizajnirao Adrian Smith + Gordon Gill u odnosu na njegovu blizinu nekoliko velikih sportskih objekata u okrugu.

„Međunarodni centar Shenzhen-Hong Kong je antropomorfan po svom karakteru, poštujući na apstraktan način sportiste koji treniraju da nastupaju na stadionima svetske klase direktno uz naš masterplan za ovaj projekat“, objasnio je dizajnerski partner Adrian Smith. „Rezultat je mišićna ekspresija u staklu visokih performansi, sa teksturnim slojevima koji definišu elemente njegovog oblikovanog oblika.“

Izvor:dezeen.com

Prethodni tekst„Beograd na vodi“ dobija „brata“
Sledeći tekstKonstantno održavanje kolovoza ima niz prednosti