Holanđani svoje biciklističke staze podigli na još viši nivo

Biciklistička staza

Sinonim za Holandiju su lale, klompe i biciklisti. U ovom poslednjem im nema ravnih, a sada odlaze i korak dalje.

Naime, u gradiću Zvole, jednom od najzelenijih mesta u Holandiji, nedavno je puštena u rad nova biciklistička staza napravljena od odbačenih plastičnih proizvoda koji su kasnije prošli kroz proces reciklaže. U proizvodnji su se koristile stare plastične flaše, čaše za pivo iz kojih se pije na koncertima, kozmetička ambalaža i plastični nameštaj. Reciklirana plastika predstavlja 70% materijala korišćenog pri postavljanju staze duge 30 metara.

staza od reciklirane plastike

Iako se ovaj pristup čini prilično inovativnim, istina je da staza za holandske bicikliste nije prvi projekat ovog tipa. Međutim, ovaj projekat se razlikuje od recikliranog puta za automobile po tome što je napravljen od lakih prefabrikovanih delova i potom sklopljen na licu mesta. To znači da se ista ova staza može sklopiti bilo gde u svetu za samo nekoliko dana.

Inače,staza od reciklirane plastike nosi sa sobom određene prednosti kao što su skupljanje kišnice, odnosno pojačana bezbednost od poplava. Takođe, i sama staza može da se reciklira i samim tim lako zameni jednom kada se pohaba. Tehnologiju je razvila kompanija Wavin, a ostali učesnici u projektu su Mexichem, KWS i Total energy company. Projekat je još uvek u pilot fazi i ako se pokaže uspešnim, rukovodstvo grada najavljuje izgradnju novih staza po istom principu.

Izvor: gradnja.rs

Prethodni tekstNovi programi dopunskih osiguranja u Sava životnom osiguranju
Sledeći tekstPočela demontaža mosta „Boško Perošević“ u Novom Sadu