Grass Lamp-lampa koja stvara život

Grass Lamp, Coral lamp, Saturn clock, Tree bench, su samo neki od izuma koji pokušavaju da postignu sinergiju između dizajna i životne sredine, i koji su „made in Serbia“ od strane industrijskog dizajnera Marka Vučkovića.

Grass lamp

Funkcija grass lampe je obasjavanje prostora, ali ono što je izdvaja u moru lampi je to da lampa omogućava uzgoj prirodnog elementa, u ovom slučaju travu/žito.
Lampa kombinuje baštovanstvo sa dekorom enterijera i daje elegantnu i udobnu atmosferu svakoj prostoriji.

Lampa je osmišljena da koristi Hydroponic uzgoj

U 18. veku naučnici su otkrili da biljke absorbuju hranljive sastojke za svoj rast iz vode. U prirodnom okruženju zemlja se ponaša kao rezervor hranljivih sastojaka ali zemlja kao takva nije primarni faktor za rast trave. Kada se hranljivi minerali koji se nalaze u zemlji ragrade u vodi, korenje tek tada može da ga apsorbuje. Odatle zemlja više nije potrebna za rast.

Grass lampa je napravljena od plastike visokog kvaliteta i aluminijuma. Svetljeći deo koristi Hydroponic LED osvetljenje i osvetljava rešetkastu posudu na dnu ovalnog dela. Rešetkasta posuda je predviđena za seme trave, omogućava cirkulaciju vazduha i lako se vadi kada je proces rasta gotov.

Grass lampa pruža uzgoj trave žita

Grass lampa pruža uzgoj trave žita. Svima je poznato koliko su sokovi od pšenične trave zdravi za metabolizam i krvotok ljudi. Sok sadrži do 70 % hlorofila, koji je važan graditelj krvi. Molekuli hlorofila slični su molekuliu Hemina, pigment koji u kombinaciji sa proteinima formi hemoglobin.

Lampa omogućava rast različitog vrsta semena, sićušnjeg bilja. Predvidjena je i kao viseća lampa koja je idealna za ugostiteljke objekte: restorane, barove, kafiće… Idealna za koktele kada su nam potrebni sveži listovi nane… ili kada nam je potrebno začinsko bilje u pripremi ukusnih jela.

Svetljeći deo koristi Hydroponic LED osvetljenje

Grass lampa je u fazi prototipa, svi zainteresovani koji žele da pomognu za njenu realizaciju mogu da se jave na: contact@grasslamp.com

Marko Vučković, ind. dizajner
www.markovuckovic.com

Prethodni tekstJubilarni 40. Međunarodni sajam građevinarstva SEEBBE
Sledeći tekstPozitivni rezultati globalnog tržišta laminatnih podova u 2013. Godini