Gde će biti izmeštena pozorišna scena u Beogradu?

Tašmajdan, Beograd

Kulturna dešavanja na globalnom nivou bila su potpuno stopirana zbog korona virusa. Sada, kada su mere ublažene, a epidemija jenjava, iznalaze se rešenja koja bi omogućila da nam se kultura vrati barem u obliku u kojem je to moguće.

Naime, u toku jučerašnjeg dana, isprva nezvanično, moglo se čuti da je na nivou grada Beograda održan sastanak na kome se razgovaralo o (ne)mogućem pozorišnom životu srpske prestonice posle pandemije, budući da propisane mere opreza praktično onemogućavaju uobičajeno izvođenje predstava. Na pitanje ko je učestvovao na tom sastanku i u kom smislu se razgovaralo o pozorištu na otvorenom, Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu, juče je objasnio: Na inicijativu Sekretarijata za kulturu, danas smo u Ateljeu 212 održali sastanak sa svim upravnicima pozorišta čiji je osnivač Grad Beograd i Narodnog pozorišta da zajednički krenemo u realizaciju ideje da tokom leta omogućimo susret beogradske publike i naših ansanbala i igranje nekih predstava jer do početka sledeće redovne sezone na jesen ima još dosta vremena. Vanredno stanje je tek ukinuto, sledi jedna vrsta prelaznog perioda u svakom pogledu i nije realno da se gledaoci i glumci vrate u sale pre oktobra, ali jeste izvodljivo da se na otvorenom prostoru stvore uslovi za kvalitetno izvođenje predstava“.

Upitan gde će ta scena biti i da li će na njoj igrati predstave svih pozorišta kojima je grad osnivač napomenuo je:“ Scena će biti na stadionu na Tašmajdanu, višenamenskom prostoru koji ispunjava sve infrastrukturne i lokacijske uslove za ovakav poduhvat. Očekuje nas još dosta posla, od tehničkih detalja oko izgleda, dimenzija i pozicije scene, do utvrđivanja repertoara, sa željom da pored gradskih i Narodnog pozorišta učešće uzmu i neke nezavisne pozorišne produkcije i privatna pozorišta. Verujem da ćemo sve detalje imati usaglašene do kraja ovog meseca, kada ćemo moći da obavestimo javnost o konkretnim datumima i naslovima, rekao je u svom izlaganju gradski sekretar za kulturu.

Prethodni tekstLinea multiformat model behaton ploča – Arhibet
Sledeći tekstKako održavati linoleum?