Naslovna Podovi u trendu

Francuzi otvorili put sa postavljenih 2.800 metara kvadratnih panelnih ploča

Mirjana Makarin PlavšićPodovi u trendu---23 decembra, 2016
Francuzi napravili revoluciju u svetu solarnih panela

U Francuskoj juče otvorili kilometar puta prekrivenog solarnim panelima koji je finansiran s pet miliona evra državne donacije. Stručnjaci i pobornici obnovljiih izvora energije međutim nisu jednoglasno podržali ovaj projekat, a pre svega dovode u pitanje cenu i efikasnost, odnosno ekonomsku održivost.

Juče svečano otvoren deo puta sa solarnim panelima
Juče svečano otvoren deo puta sa solarnim panelima

„Bez sumnje je reč o tehničkom dostignuću, ali da bi se razvili obnovljivi izvori ima drugih prioriteta od novotarije za koju znamo da je skupa, a nismo u potpunosti sigurni da radi“, rekao je potpredsednik Mreže za energetsku tranziciju CLER i generalni direktor udruženja za solarne izvore Hespul Mark Jedlička. Kako prenosi Mond, predsednik Sindikata za obnovljive izvore Žan-Luj Bal dovodi u pitanje održivost projekta. U tekstu se navodi da je Roajal iznela plan da se pod panelima nađe 1.000 kilometara puta, što bi značilo da treba uložiti pet milijardi evra, dok cena po instaliranom vatu maksimalnih kapaciteta na ovom putu iznosi 17 evra, na krovovima je 1,3 evra, a na tlu 1 evro. Vatvej računa da bi do 2020. godine mogao da snizi proizvodnju cenu na nivo standardnih solarnih panela, a u Kolasu smatraju da je taj cilj ambiciozan ali realan. Navode i da je cena proizvodnje standardne solarne energije smanjena za 60 odsto između 2009. i 2015. Kako prenosi francuski Ekspres, problem je i manja efikasnost ovih panela u odnosu na nakrivljene standardne panele, pa na 300 kilovat časova instalisanih kapaciteta ploče Vatveja proizvedu pet do 10 kilovata manje od nakrivljenih panela na krovovima. Skeptici se pitaju i da li će paneli zaista biti otporni na saobraćaj van „laboratorijskih uslova“, budući da će prelaziti i teški kamioni, a biće i vremenskih nepogoda.

Solarni put sa ravnim pločama ne uživa poverenje javnosti
Solarni put sa ravnim pločama ne uživa poverenje javnosti

Portal Reporter donosi i zajedljive ocene analitičara za solarne izvore iz analitičarske kuće Blumerg nju enerdži fajnens (Bnef), da se čini da je solarni put sredstvo za subvencionisanje francuskih preduzeća koja proizvode opremu, a ne sredstvo za proizvodnju struje. Osnivač Bnef navodi satirično da je francusko preduzeće dobilo subvenciju za izgradnju solarnog puta sa otplatom invsticije od 170 godina, uz nultu mogućnost da budu komercijalno isplativi.

izvor: B92

Prethodni tekstNajtraženije boje i trendovi u uređenju enterijera
Sledeći tekstNije godina za pamćenje ako u njoj nema ničega što vas je oduševilo!