Evropa dobija najduži pešački most – Highline179 u Austriji

Da li ste ikad želeli da hodate iznad gustih i raskošnih šuma, sa pogledom na predivne Tirolske planine? Ovo će uskoro biti moguće u blizini austrijskog gradića Reutte. U saradnji sa privatnim investitorom, opštinske vlasti ovog gradića planiraju izgradnju pešačkog mosta koji će povezivati oblast zamka sa ruševinama Ehrenberg. 

Viziju za most koji će povezivati dva brda prvi je dobio arhitekta Armin Walch. U to vreme, pešački most je trebao da bude dugačak svega 250m, međutim, 2008. godine planovi su promenjeni i most je tada trebao da bude dugačak 312m i da bude najduži most na Alpima.
Planovi na proleće 2012. godine doživljavaju još jednu promenu i dužina mosta po ovim proračunima iznosi 403 metra što ga ujedno čini i najdužim pešačkim mostom na svetu.

Ovaj neverovatan most je ušao i u Ginisovu knjigu rekorda

Zahvaljujući svojoj dužini most “Highline179” je dospeo i u Ginisovu knjigu rekorda, premašivši raspon prethodnog prvaka iz Japana čija je dužina bila “svega” 390 metara.

Most Highline179 je visok 114,6 m, dugačak 408 m, širina staze mu je 1,2 m i u vazduhu visi pomoću 4 kabla prečnika 60mm.
Težina strukture je 70 tona a mosgt može da izdrži težinu od maksimalno 500 ljudi.

Izvor: highline179.com

Prethodni tekstAuto-putevi budućnosti
Sledeći tekstPrenošenje tradicije u savremeni dizajn – Španija