E-kapija interjvu sa stručnom saradnicom časopisa Podovi

Melanija Pavlović

Lekarski gen je uticao da Melanija ode na prirodni smer u Petu beogradsku gimnaziju. Tada se to zvalo: laboratorijski tehničar za Biologiju i seća se da su se celu četvrtu godinu spremali za medicinu, ali ona se predomislila. Zahvaljujući Petoj svi su upisali fakultete, a destoro iz odeljenja je bilo među prvih 50 na medicini te godine.

Njih dve su upisale arhitekturu. S obzirom da niko nije arhitekta u porodici, a da je crtanje i slikanje nešto što se godinama preplitalo sa naukom i matematikom rodila se ideja da ode na arhitekturu. Na preporuku porodičnog prijatelja odlazi kod čika Mike Čanka u odabranu grupu za pripremu prijemnog ispita. Čika Mika Čanak čuveni beogradski arhitekta i entuzijasta izveo je na put elitu beogradske arhitekture.

Nikada neće zaboraviti kako je čika Mika spremao njih četrdesetak za prijemni na Arhitekturi davne 90-te. Višesatno crtanje nekada bi proizvelo draperije koje su ličile na „crknute lisice“, a nekada crteže od kojih bi se i Picasso postideo. Čika Mika je proizvodio pobednike i gubitnike. Ali ta sjajna Mikina generacija 90-te „razbila“ je prijemni na Arhitektonskom fakultetu sa desetkama iz crtanja. Istovremeno upisuje i Pejzažnu arhitekturu na Šumarskom fakultetu, ali indeks vraća zbog arhitekture.

Inspirisana arhitekturom japanskih arhitekata Shin Takamatsua idr, kao i Frank Lloyd Wright-a, Maria Botte, Renza Piana razvijala je neki svoj koncept. More je uvek bilo tu negde kroz brojne projekte vila, zgrada, poslovnih kompleksa u gradu i na obalama, marina, kao i kroz diplomski rad „Nautički kompleks sa Yacht Clubom, marinom i akvarijumom u Budvi“.

Arhitektura – Marketing – IT – Business development

Šta god da radi u životu radi temeljno, požrtvovano, oprezno, do perfekcije. Za sebe kaže da je atipičan arhitekta i tipičan menadžer.

– Ljudi obično zamišljaju arhitektu kao tihog, povučenog osobenjaka koji sanjari o svojim idejama i projektima u uglu biroa pod svetlošću lampe. To je velika zabluda jer arhitektura je univerzalna nauka i zanimanje koja pruža bezbroj mogućnosti. Arhitekte su kreativni inženjeri sa perfektnim poimanjem prostora, estetike, kombinacija umetnika, dizajnera, matematičara, avanturiste, vizionara.

Melanija Pavlović
Nekako iz te arhitekture odlazi u marketing i zahvaljujući radu u kompaniji Doncafe i intenzivnoj saradnji sa McCann Erickson marketinškom agencijom otkriva sve tajne marketinga, media, komunikacija. Karijera je dalje vodi u telekomunikacije u SBB gde razvija i implementira dva neobična projekta SBB Cafe Network i SBB Hot Spot gde umrežava brojne beogradske kafiće i restoranje na wireless i kablovski internet i organizuje promociju istih. SBB Hot Spot je bila prva mreža internih wireless tačaka u gradu.

Zahvaljujući telekomunikacijama savladava mreže, različite softvere, osnovni PHP, pa tako danas bez problema umrežava sve uređaje po kući. Zahvaljujući velikom interesovanju za IT generalno prevodi i priručnik za Micros Fidelio Front Office najbolji software za ugostiteljstvo za kompaniju Montora Software. I onda povratak u arhitekturu i građevinarstvo kroz Contract Business i kompaniju Carpetland gde se bavi business development-om. Nekako je uvek projekte podizala i realizovala od nule i kada se okrene iza sebe rezultati su tu. Verovatno kada bi jednog dana otišla na Mars da se bavi business developmentom i to bi uspešno radila. Voli izreku „Mačka se uvek dočeka na noge!“ šta god da se desi.

Posao je dalje vodi u kompaniju JUB gde kao prodžekt menadžer realizuje velike projekte, a ujedno se uspešno bavi pisanjem za časopise AG magazin, Enterijer magazin, uređuje priloge ispred JUB-a za TV editorijal Urbana zona u saradnji sa Ljiljom Đurović. Promene posla je nisu plašile jer i američki menadžeri više puta u toku karijere menjaju profesiju i tako stiže u internacionalnu kompaniju „Mapei“ kao rukovodilac marketinga i projekata. Mapei je vodeći svetski proizvođač građevinske hemije sa centralom u Milanu i 59 fabrika u celom svetu. Tehnički je urednik revije Svet Mapei, administrator sajta na srpskom, stručni je saradnik brojnih časopisa među kojima i časopisa Podovi.

Tekst u celosti možete pročitati http://www.ekapija.com/website/sr/page/593106

Prethodni tekstEkološki šahtovi od reciklirane gume
Sledeći tekstUzin MK 200 – Kombinacija pur i silan tehnologije lepljenja