Drenaža kao glavni akter bezbednosti na putevima

Bugari krpe rupe po novoj metodi

Voda je najveći neprijatelj svih građevinskih radova, pa i puteva. Stoga je vrlo važno obezbediti da se i kiša i grad prihvate i najbezbednije sklone sa puta, ali i da se prikupljaju podzemne vode.

Betonski putevi koji se sami odleđuju bez bacanja soli
Betonski putevi koji se sami odleđuju bez bacanja soli

Upravo tome služe kanalizacija i drenaže, koje se zbog svog značaja postavljaju prilikom izgradnje puta. Iako izgradnja ovih objekata predstavlja klasične građevinske poduhvate, od velikog je značaja njihovo redovno održavanje.

– Sve što je izloženo atmosferskim padavinama, mora da se obezbedi. Zato redovno čistimo kišne kanalizacije, a svakog proleća i jeseni ispiremo drenaže, koje prikupljaju podzemne vode, da ne bi došlo do začepljenja, jer onda nastaju muke – pričaju srpski putari.

Kako kažu, kada se primeti da su podzemne vode intenzivinije, u vidu klizišta ili otcepljenja puta, dolazi do ispiranja podtla i vršenja ispitivanja.

Drrenaža temelja - presek
Drenaža je jako važna za bezbenost svakog objekta i puta

I dok većina vozača i korisnika puteva ne primećuje ove objekte, radove i njihov značaj, ima i onih koji neodgovornim ponašanjem prouzrokuju i veće problem nego što je prikupljanje vode. Naši putari imaju problem i sa građanima koji to kradu, što može da izazove razne nesreće.

– Ne zna se šta je nebezbednije, kada uzimaju slivničke rešetke ili šahtove! Osim što može da upadne životinja, može i čovek. To se dešava svugde, a najviše u urbanoj zoni Beograda, od “Laste” do aerodroma – ističe sagovornik dnevnog lista Blic, dok se seća kada je pre nekoliko godina uzeto 30-ak poklopaca, zbog čega je iste večeri jedan čovek polomio nogu.

Izvor: Blic

Prethodni tekstPrvi most od štampanog 3D betona
Sledeći tekstNajlepši auto put otvoren je u Kini! (Video)