Održavanje podova Drenaža kao glavni akter bezbednosti na putevima

Drenaža kao glavni akter bezbednosti na putevima

Bugari krpe rupe po novoj metodi
Sve što je izloženo atmosferskim padavinama, mora da se obezbedi

Voda je najveći neprijatelj svih građevinskih radova, pa i puteva. Stoga je vrlo važno obezbediti da se i kiša i grad prihvate i najbezbednije sklone sa puta, ali i da se prikupljaju podzemne vode.

Betonski putevi koji se sami odleđuju bez bacanja soli
Betonski putevi koji se sami odleđuju bez bacanja soli

Upravo tome služe kanalizacija i drenaže, koje se zbog svog značaja postavljaju prilikom izgradnje puta. Iako izgradnja ovih objekata predstavlja klasične građevinske poduhvate, od velikog je značaja njihovo redovno održavanje.

– Sve što je izloženo atmosferskim padavinama, mora da se obezbedi. Zato redovno čistimo kišne kanalizacije, a svakog proleća i jeseni ispiremo drenaže, koje prikupljaju podzemne vode, da ne bi došlo do začepljenja, jer onda nastaju muke – pričaju srpski putari.

Kako kažu, kada se primeti da su podzemne vode intenzivinije, u vidu klizišta ili otcepljenja puta, dolazi do ispiranja podtla i vršenja ispitivanja.

Drrenaža temelja - presek
Drenaža je jako važna za bezbenost svakog objekta i puta

I dok većina vozača i korisnika puteva ne primećuje ove objekte, radove i njihov značaj, ima i onih koji neodgovornim ponašanjem prouzrokuju i veće problem nego što je prikupljanje vode. Naši putari imaju problem i sa građanima koji to kradu, što može da izazove razne nesreće.

– Ne zna se šta je nebezbednije, kada uzimaju slivničke rešetke ili šahtove! Osim što može da upadne životinja, može i čovek. To se dešava svugde, a najviše u urbanoj zoni Beograda, od “Laste” do aerodroma – ističe sagovornik dnevnog lista Blic, dok se seća kada je pre nekoliko godina uzeto 30-ak poklopaca, zbog čega je iste večeri jedan čovek polomio nogu.

Izvor: Blic