Dobrodošli u “Uokviravanje trendova”, kreativno srce DOMOTEKS-a 2020.

 • Specijalna izložba „Uokvirivanje trendova“ sa neverovatnim instalacijama inspirisanim glavnom temom „Atmosfera“
 • Posebni programi „Razgovori i putovanja“ udubljeni duboko u aktualna pitanja, uključujući digitalizaciju, životnu sredinu i zdrav život, sa jakim fokusom na mlade profesionalce

Sezona DOMOTEKS-a u 2020. godini, vodećeg svetskog sajma tepiha i podova, trajaće od 10. do 13. januara. Izlagači i posetioci iz svih krajeva sveta će biti tamo, deliti znanje, ideje i inspiraciju za najnovije proizvode i trenutne trendove u njihovoj industriji. I po prvi put, popularna izložba “Uokvirivanje trendova” – komunikacijsko i kreativno srce cele organizacije zauzeće celu halu 8. “Uokviravanje trendova” je mesto na kojem tema “Atmosfera” dobija fizicku formu u vidu nadahnutih koraka prezentacije, stvarajući živahnu, električnu atmosferu koja poziva na razmišljanje, ali i na kojem se mogu voditi diskusije i pojaviti novi zajednički poduhvati.

DOMOTEX 2020 ključna tema ATMYSPHERE

Prvo što ce posetioci videti prilikom ulaska u halu 8 je širok tekstilni horizont na kojem će biti projektovani prirodni motivi poput drveća i vode zajedno sa arhitektonskim karakteristikama u atmosferskoj emisiji svetlosti i mašte. Ova slika predstavljace ton “Uokvirivanja trendova” svojim maštovitim dizajnerskim hodom inspirisanim glavnom temom “Atmosfera”, koja je sama po sebi široka za istraživaje s obzirom da obuhvata pitanja zdravlja i blagostanja, prirode, održivosti i reciklaže. U centru hale biće postavljena specijalna bina za program “Razgovori” sa posebnim područjem namenjenim za kreativni dijalog i razmenu. Ovde se arhitekte, dizajneri unutrašnjeg prostora i uticajni ljudi okupljaju kako bi se upoznali i razmenili mišljenja i iskustva o novim proizvodima, vestima i kljucnim pitanjima koja se odnose na glavnu temu. To je, takođe, mesto sastanka i rastanka prilikom obilaska, na kojem posetioci dobiju strucnog vodiča koji im istakne najznacajnije taćke DOMOTEX sajma time što im predstavi dvorane poznatih i značajnih arhitekata, dizajnera i planera enterijera. Pri izlasku iz ovog centra za dijalog i komunikaciju, posetioci će imati priliku da vide pojedinačne prikaze – okvire – koji čine izlog. Oni su grupisani u četiri zone: “Umetnosti i interakcija”, “Nove stvari”, “Podni prostori” i potpuno novi “Okvir za ugovore”.

Zona “Umetnost i interakcija” predstavlja mesto na kojem umetnici predstavljaju neverovatnu i neobičnu interpretaciju glavne teme “Atmosfera”. Među njima su Serena Garcia i Dalla Venezia, iz Čilea, koje će tekstilna vlakna transformisati u bogat šareni pejzaž stilizovan cvećem i biljkama. Zatim, tamo je i MODICA iz Minhena, koja će predstaviti fragmente staklenog mozaika ujedinjene u privlačne redove i ukrase koji su inspirisani prirodom.

Inovacije na sajmu DOMOTEX

Zona “Nove stvari” je mesto na kojem će se predstaviti studenti i početnici na projektima koji se bave ključnom temom. Među učesnicima je i Aleksandar Marinus, koji koristi tehnike tehnologije za moderna vlakna od jute koja su ekološki prihvatljiva, a od kojih pravi mešovite oblike i obrasce. Studenti Hanover univerziteta primenjenih nauka i umetnici su zamislili modularno podni sistem koji stvara pojedinačne, za rashlađenje ili grejanje opuštajuće oaze u privatnim ili javnim prostorima.

Umetnička škola Veissensee predstavlja estetski doteranu kombinaciju tekstila koji podseća na organske strukture. Drugi doprinos dolazi od startapa koji se zove “paprfloor” – kompanije rođene iz impulsa za stvaranje održivijih i ekološki prihvatljivijih podnih obloga koje predstavljaju alternativu za izložbene hale. Udruživanjem sa proizvođačem papira, osnivači (sa sedištem u Veil der Stadt, Nemačka) su bukvalno postavili temelje za papirne podne obloge koji se svuda mogu prilagoditi, a koji se sada koriste na sajmovima širom sveta.

“Paprfloor”

“Podni prostori” redovni su deo “Uokvirivanja trendova” gde izlagači iz pozadine predstavljaju inovativne proizvode i instalacije. “Vood. Vorks” će se obraćati posredstvom glavne teme “Atmosfera” i to pomoću različitih drvenih aplikacija pogodnih za stvaranje ugodnog izgleda i osećaja unutar zatvorenog prostora. Proizvodi će biti testirani na displeju od antibakterijske površine do akustički efikasnih elemenata.

Izlagači i inovacije na sajmu DOMOTEX

Za 2020. godinu “Uokviravanje tredova” predstaviće “Schmidhuber”, firmu za arhitekturu i dizajn iz Minhena, koja je specijalizovana za trodimenzionalno prohodne instalacije i koja ima razvijen uzbudljiv i inovativan format nazvan “Okvir ugovora”. To je objedinjena tematska celina koja sadrži četiri paviljona (“okvira”) i osmišljena je tako da gradi glavnu temu tako da daje realno i taktilno iskustvo. Akustički efikasna rešenja su integralna na sva četiri okvira.

“Održivi hotel”, na primer, ispituje akustički efekat svih materijala i nameštaja do akustičkih panela. “Wellness – zeleno življenje” podrazumeva promociju zdravlja i zaštite životne sredine; “Konferencija Više od poda” gleda na austička rešenja, tapacirano sedenje i ostalo; dok “Zdravlje – blagostanje” odgovara na teme zdravih domova, relaksacije i joge. Ta četiri “okvira” su spojena popločanim delom koji ističe prednosti sistema za podove na otvorenom i to obezbeđujući protek tečnosti između zatvorenog i otvorenog prostora.

“Uokvirivanje okvira”, sajam Domotex

“Razgovori i putovanja” na DOMOTEKS-U 2020.

Program “Razgovori” trajaće od 11:00 časova prepodne do 16:30 časova poslepodne i to svakog od četiri dana DOMOTEKS-a. Ovo je bogato raznolik program koji prezentacije uradi brzo, a nakon njih sledi diskusija o aktuelnim temama. Program petkom posvećen je planiranju metodologija poznatim za građenje informacionih tehnologija (BIM). U subotu će se govornici baviti socijalnim i ekološkim aspektima, dok je nedeljni program posvećen promociji zdravog okruženja kod kuće i na poslu. Program ponedeljkom je usmeren ka univeritetskim studentima i onima koji započinju karijeru – ovo je prilika za mlade arhitekte i one koji prave planove da dođu do informacija i pronađu odgovore na svoja pitanja o karijeri i planiranju iste. Za dodatne informacije o diskusijama, govornicima, temama i vremenu održavanja posetite: https://www.domotex.de/en/events/talks/.

Svakog dana sajma, AIT-Dialog će voditi ture. One će trajati od 12 do 14 časova poslepodne, a zatim i od 15 i 17 časova svakog dana, a ove turneje će voditi internacionalna velika imena iz sveta arhitekture i dizajnere enterijera koje će svoje izlagače predstaviti na kampusu DOMOTEKS. Jutarnje ture će biti usredsređene na različite aspekte glavne teme kao što su zdravstvo, akustika, digitalna tehnologija i održivost, dok će poslepodnevne ture prikazati inovacije proizvoda koji su od interesa za sektor podnih ugovora. Sastanak i početno mesto obilaska nalazi se u hali 8. Više informacija uskoro možete dobiti na: https://vvv.domotek.de/en/events/guided-tours/.

Zbog svojih inovativnih trodimenzionalnih instalacija i provokativnom temom koja izaziva da se razotkriju i preispitaju mišljenja, hala 8 predstavlja kreativno srce DOMOTEKS-a, vodećeg svetskog sajma za tepihe i podne obloge. Tamo će se, u okviru četiri aktivna dana, od 10. do 13. januara, okupiti međunarodni izlagači i posetioci “Uokvirivanja trendova” koji će se predstaviti u potrazi za inspiracijom, dijalogom i novim partnerstvima.

DOMOTEX 2020
10 – 13 January (Friday to Monday)
Hannover Exhibition Center, Hannover/Germany
https://www.domotex.de/home

Nedavne objave

 • Vesti

Kompanija ACO Srbija i Crna Gora pokreće ACO Akademiju i otvara nov izložbeni prostor

Posle 16 godina poslovanja u Srbiji i Crnoj Gori, kao i mnogobrojnih uspešnih projekata, kompanija ACO Srbija i Crna Gora…

2 hours ago
 • Vesti

Gradi se multifunkcionalni kompleks na obodu Vračara

Počeli su radovi na izgradnji novog multifunkcionalnog kompleksa "City Residence Vračar", koji se nalazi na obodu Vračarske opštine, na uglu…

3 days ago
 • Vesti

Naredne godine planirana izgradnja nečega što smo dugo čekali

Izgradnja biciklističke staze Novi Sad - Beograd trebalo bi da počne naredne godine na radost svih onih koji su ovu…

5 days ago
 • Lepkovi i lakovi
 • Priprema podne obloge
 • Termo i hidroizolacija

Moderna tehnologija u dodiru sa tradicionalnim materijalima

Građevine koje ne propuštaju vazduh imaju svoje prednosti i mane. Da bi se sprečili gubici energije, u proteklih deset godina…

6 days ago
 • Dizajn
 • Keramika

Tradicionalni stil uređenja kupatila u ENMON salonima

"Inspiraciju za tradicionalni stil nalazimo u određenim istorijskim epohama. Tako imamo viktorijanski, kolonijalni, ali i stilove karakteristične za određena podneblja.…

1 week ago
 • Vesti

Šta to beše Weber Majstorica?

Weber majstorica je mobilna aplikacija namenjena majstorima. Ideja je da tvoju lojalnost nagradimo nekim vrednim poklonom. Potrebno je samo da…

1 week ago