Dobrodošli u „Uokviravanje trendova“, kreativno srce DOMOTEKS-a 2020.

  • Specijalna izložba „Uokvirivanje trendova“ sa neverovatnim instalacijama inspirisanim glavnom temom „Atmosfera“
  • Posebni programi „Razgovori i putovanja“ udubljeni duboko u aktualna pitanja, uključujući digitalizaciju, životnu sredinu i zdrav život, sa jakim fokusom na mlade profesionalce

Sezona DOMOTEKS-a u 2020. godini, vodećeg svetskog sajma tepiha i podova, trajaće od 10. do 13. januara. Izlagači i posetioci iz svih krajeva sveta će biti tamo, deliti znanje, ideje i inspiraciju za najnovije proizvode i trenutne trendove u njihovoj industriji. I po prvi put, popularna izložba „Uokvirivanje trendova“ – komunikacijsko i kreativno srce cele organizacije zauzeće celu halu 8. „Uokviravanje trendova“ je mesto na kojem tema „Atmosfera“ dobija fizicku formu u vidu nadahnutih koraka prezentacije, stvarajući živahnu, električnu atmosferu koja poziva na razmišljanje, ali i na kojem se mogu voditi diskusije i pojaviti novi zajednički poduhvati.

DOMOTEX 2020 ključna tema ATMYSPHERE

Prvo što ce posetioci videti prilikom ulaska u halu 8 je širok tekstilni horizont na kojem će biti projektovani prirodni motivi poput drveća i vode zajedno sa arhitektonskim karakteristikama u atmosferskoj emisiji svetlosti i mašte. Ova slika predstavljace ton „Uokvirivanja trendova“ svojim maštovitim dizajnerskim hodom inspirisanim glavnom temom „Atmosfera“, koja je sama po sebi široka za istraživaje s obzirom da obuhvata pitanja zdravlja i blagostanja, prirode, održivosti i reciklaže. U centru hale biće postavljena specijalna bina za program „Razgovori“ sa posebnim područjem namenjenim za kreativni dijalog i razmenu. Ovde se arhitekte, dizajneri unutrašnjeg prostora i uticajni ljudi okupljaju kako bi se upoznali i razmenili mišljenja i iskustva o novim proizvodima, vestima i kljucnim pitanjima koja se odnose na glavnu temu. To je, takođe, mesto sastanka i rastanka prilikom obilaska, na kojem posetioci dobiju strucnog vodiča koji im istakne najznacajnije taćke DOMOTEX sajma time što im predstavi dvorane poznatih i značajnih arhitekata, dizajnera i planera enterijera. Pri izlasku iz ovog centra za dijalog i komunikaciju, posetioci će imati priliku da vide pojedinačne prikaze – okvire – koji čine izlog. Oni su grupisani u četiri zone: „Umetnosti i interakcija“, „Nove stvari“, „Podni prostori“ i potpuno novi „Okvir za ugovore“.

Zona „Umetnost i interakcija“ predstavlja mesto na kojem umetnici predstavljaju neverovatnu i neobičnu interpretaciju glavne teme „Atmosfera“. Među njima su Serena Garcia i Dalla Venezia, iz Čilea, koje će tekstilna vlakna transformisati u bogat šareni pejzaž stilizovan cvećem i biljkama. Zatim, tamo je i MODICA iz Minhena, koja će predstaviti fragmente staklenog mozaika ujedinjene u privlačne redove i ukrase koji su inspirisani prirodom.

Inovacije na sajmu DOMOTEX

Zona „Nove stvari“ je mesto na kojem će se predstaviti studenti i početnici na projektima koji se bave ključnom temom. Među učesnicima je i Aleksandar Marinus, koji koristi tehnike tehnologije za moderna vlakna od jute koja su ekološki prihvatljiva, a od kojih pravi mešovite oblike i obrasce. Studenti Hanover univerziteta primenjenih nauka i umetnici su zamislili modularno podni sistem koji stvara pojedinačne, za rashlađenje ili grejanje opuštajuće oaze u privatnim ili javnim prostorima.

Umetnička škola Veissensee predstavlja estetski doteranu kombinaciju tekstila koji podseća na organske strukture. Drugi doprinos dolazi od startapa koji se zove „paprfloor“ – kompanije rođene iz impulsa za stvaranje održivijih i ekološki prihvatljivijih podnih obloga koje predstavljaju alternativu za izložbene hale. Udruživanjem sa proizvođačem papira, osnivači (sa sedištem u Veil der Stadt, Nemačka) su bukvalno postavili temelje za papirne podne obloge koji se svuda mogu prilagoditi, a koji se sada koriste na sajmovima širom sveta.

„Paprfloor“

„Podni prostori“ redovni su deo „Uokvirivanja trendova“ gde izlagači iz pozadine predstavljaju inovativne proizvode i instalacije. „Vood. Vorks“ će se obraćati posredstvom glavne teme „Atmosfera“ i to pomoću različitih drvenih aplikacija pogodnih za stvaranje ugodnog izgleda i osećaja unutar zatvorenog prostora. Proizvodi će biti testirani na displeju od antibakterijske površine do akustički efikasnih elemenata.

Izlagači i inovacije na sajmu DOMOTEX

Za 2020. godinu „Uokviravanje tredova“ predstaviće „Schmidhuber“, firmu za arhitekturu i dizajn iz Minhena, koja je specijalizovana za trodimenzionalno prohodne instalacije i koja ima razvijen uzbudljiv i inovativan format nazvan „Okvir ugovora“. To je objedinjena tematska celina koja sadrži četiri paviljona („okvira“) i osmišljena je tako da gradi glavnu temu tako da daje realno i taktilno iskustvo. Akustički efikasna rešenja su integralna na sva četiri okvira.

„Održivi hotel“, na primer, ispituje akustički efekat svih materijala i nameštaja do akustičkih panela. „Wellness – zeleno življenje“ podrazumeva promociju zdravlja i zaštite životne sredine; „Konferencija Više od poda“ gleda na austička rešenja, tapacirano sedenje i ostalo; dok „Zdravlje – blagostanje“ odgovara na teme zdravih domova, relaksacije i joge. Ta četiri „okvira“ su spojena popločanim delom koji ističe prednosti sistema za podove na otvorenom i to obezbeđujući protek tečnosti između zatvorenog i otvorenog prostora.

„Uokvirivanje okvira“, sajam Domotex

„Razgovori i putovanja“ na DOMOTEKS-U 2020.

Program „Razgovori“ trajaće od 11:00 časova prepodne do 16:30 časova poslepodne i to svakog od četiri dana DOMOTEKS-a. Ovo je bogato raznolik program koji prezentacije uradi brzo, a nakon njih sledi diskusija o aktuelnim temama. Program petkom posvećen je planiranju metodologija poznatim za građenje informacionih tehnologija (BIM). U subotu će se govornici baviti socijalnim i ekološkim aspektima, dok je nedeljni program posvećen promociji zdravog okruženja kod kuće i na poslu. Program ponedeljkom je usmeren ka univeritetskim studentima i onima koji započinju karijeru – ovo je prilika za mlade arhitekte i one koji prave planove da dođu do informacija i pronađu odgovore na svoja pitanja o karijeri i planiranju iste. Za dodatne informacije o diskusijama, govornicima, temama i vremenu održavanja posetite: https://www.domotex.de/en/events/talks/.

Svakog dana sajma, AIT-Dialog će voditi ture. One će trajati od 12 do 14 časova poslepodne, a zatim i od 15 i 17 časova svakog dana, a ove turneje će voditi internacionalna velika imena iz sveta arhitekture i dizajnere enterijera koje će svoje izlagače predstaviti na kampusu DOMOTEKS. Jutarnje ture će biti usredsređene na različite aspekte glavne teme kao što su zdravstvo, akustika, digitalna tehnologija i održivost, dok će poslepodnevne ture prikazati inovacije proizvoda koji su od interesa za sektor podnih ugovora. Sastanak i početno mesto obilaska nalazi se u hali 8. Više informacija uskoro možete dobiti na: https://vvv.domotek.de/en/events/guided-tours/.

Zbog svojih inovativnih trodimenzionalnih instalacija i provokativnom temom koja izaziva da se razotkriju i preispitaju mišljenja, hala 8 predstavlja kreativno srce DOMOTEKS-a, vodećeg svetskog sajma za tepihe i podne obloge. Tamo će se, u okviru četiri aktivna dana, od 10. do 13. januara, okupiti međunarodni izlagači i posetioci „Uokvirivanja trendova“ koji će se predstaviti u potrazi za inspiracijom, dijalogom i novim partnerstvima.

DOMOTEX 2020
10 – 13 January (Friday to Monday)
Hannover Exhibition Center, Hannover/Germany
https://www.domotex.de/home

Nedavne objave

Kompanija ACO doprinela autentičnosti Simine ulice

Nazvana prema Simi Nešiću, policajcu, prevodiocu i sudskom tumaču iz 19. veka čije ime se vezuje za sukob kod Čukur…

% dana ranije

Solarni paneli u službi napajanja auto-puta

Solarni paneli su nam svima, na globalnom nivou, dali mogućnosti koja ranije nisu bila ni zamisliva. Tako je i projekat…

% dana ranije

LG Electronics dobitnik rekordnog broja nagrada na sajmu CES 2020

Šestu godinu zaredom, LG OLED dobio je nagradu kao zvanično najbolji TV na sajmu CES LG Electronics (LG) osvojio je…

% dana ranije

ACO odao počast simbolu modernog Beograda

Kroz Karađorđevu ulicu je davne 1894. godine prvi put prošao jedan od simbola modernog Beograda, tramvaj na električni pogon. Kako…

% dana ranije

Vinilni podovi u stilu vodećih majstora

Houzz magazin je predstavio svoje istraživanje kuhinjskih trendova za 2020. i između ostalog otkrio da su vinilni podovi na trećem…

% dana ranije

Pametni grad nije naziv filma o budućnosti!

Pametni grad koji se napaja kiseonikom zvuči kao naziv nekog futurističkog filma. A nije. Naime, Toyota trenutno radi na pripremi…

% dana ranije