Da li nam dolazi preporod u proizvodnji cementa?

Iako se proizvodnji cementa spočitava emitovanje velike količine ugljenika, cement je i dalje građevinski materijal koji se najčešće koristi širom sveta. Međutim, ovaj nedostatak će biti izmenjen jer istraživači sa MIT-a tvrde da su razvili novu metodu kojom se može unaprediti proces proizvodnje cementa sa ciljem uklanjanja većine emisije ugljenika, a da to pritom ne utiče na finalni proizvod.

Najčešći i najpoznatiji tip cementa je Portlandski koji se dobija mlevenjem krečnjaka i mešanjem sa peskom i glinom, nakon čega se “kuva” na ekstremno velikim temperaturama do 1.450°C. Ne samo da energija koja se koristi za zagrevanje smeše proizvodi ogromne količine ugljen-dioksida, već i krečnjak tokom procesa stvara gasove koji sami po sebi utiču na efekat staklene bašte. To znači da se otpusti oko 1kg CO2 tokom proizvodnje jednog kilograma cementa, što čini zapanjujućih 8 odsto globalne emisije CO2.

Iako se tvrdi da beton na kraju sam sanira štetu tako što upije veći deo CO2 koji se emituje tokom njegove proizvodnje, bolje bi bilo ukoliko bi se još više očistio ovaj proizvodni proces.

Istraživači su eksperimentisali sa promenom odnosa sastojaka, razvijajući nove “geopolimerne” recepte ili zamenjujući cement sa ekološki prihvatljivim kompozitnim vezivima.

Problem sa ovim eksperimentima je bio taj što su dobijene različite vrste betona, što bi na početku moglo da dovede do oklevanja korišćenja u građevinskoj industriji. Shodno tome su se istraživači u novoj studiji fokusirali na poboljšanje jednog koraka redovnog postupka, čineći obični stari cement “zelenijim” bez potrebe za promenom samog materijala.

U čemu se ogleda poboljšanje?

Umesto da zagreva krečnjak, novi, unapređeni postupak koristi elektrolizer, gde elektrode dele molekule vode na kiseonik i vodonik. Tako se stvara kiselina na jednoj elektrodi, a na drugoj baza. Krečnjak se rastapa u kiselini, dok se na drugom kraju kalcijum hidroksid stvara u čvrstim pahuljicama. Te pahuljice kreča se potom mogu prikupiti i proizvesti cement.

Naravno, ugljen-dioksid se i dalje oslobađa tokom postupka zbog rastvaranja krečnjaka. Međutim, ne ispušta se u vazduh, već se može “uhvatiti” i kao takav “čist” se može koristiti i u druge svrhe, poput pravljenja tečnih goriva ili gaziranih pića. Tim čak kaže da se on može kombinovati sa kiseonikom proizvedenim u istom sistemu i sagorevati u novom novom procesu izrade cementa.

Istraživači su tehniku izveli u laboratoriji i pokazali da deluje na maloj razmeri. Na širu primenu u realnim uslovima moraćemo još malo da pričekamo.

Izvor:MIT

Nedavne objave

  • Vesti

Kompanija ACO Srbija i Crna Gora pokreće ACO Akademiju i otvara nov izložbeni prostor

Posle 16 godina poslovanja u Srbiji i Crnoj Gori, kao i mnogobrojnih uspešnih projekata, kompanija ACO Srbija i Crna Gora…

2 hours ago
  • Vesti

Gradi se multifunkcionalni kompleks na obodu Vračara

Počeli su radovi na izgradnji novog multifunkcionalnog kompleksa "City Residence Vračar", koji se nalazi na obodu Vračarske opštine, na uglu…

3 days ago
  • Vesti

Naredne godine planirana izgradnja nečega što smo dugo čekali

Izgradnja biciklističke staze Novi Sad - Beograd trebalo bi da počne naredne godine na radost svih onih koji su ovu…

5 days ago
  • Lepkovi i lakovi
  • Priprema podne obloge
  • Termo i hidroizolacija

Moderna tehnologija u dodiru sa tradicionalnim materijalima

Građevine koje ne propuštaju vazduh imaju svoje prednosti i mane. Da bi se sprečili gubici energije, u proteklih deset godina…

6 days ago
  • Dizajn
  • Keramika

Tradicionalni stil uređenja kupatila u ENMON salonima

"Inspiraciju za tradicionalni stil nalazimo u određenim istorijskim epohama. Tako imamo viktorijanski, kolonijalni, ali i stilove karakteristične za određena podneblja.…

1 week ago
  • Vesti

Šta to beše Weber Majstorica?

Weber majstorica je mobilna aplikacija namenjena majstorima. Ideja je da tvoju lojalnost nagradimo nekim vrednim poklonom. Potrebno je samo da…

1 week ago