Čadež: Rešenje za krizu brža izgradnja zajedničkog ekonomskog prostora

Marko Čadež

Mere oko sprečavanja širenja Korona virusa polako popuštaju, privrednici ponovo rade, doduše još uvek u manjem obimu, pa je sada već moguće napraviti neku retrospektivu. O ovoj temi je pričao i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež. Kako je rekao od presudnog značaja za ozdravljenje privreda Zapadnog Balkana jeste podrška jačanju regionalnih ekonomskih integracija, što bržoj izgradnji zajedničkog regionalnog prostora i dublje uključivanje regiona u jedinstveni pravni i ekonomski sistem Evropske unije.

Značaj privrednih komora posebno je došao do izražaja u uslovima pandemije, kao poslovnih asocijacija koje su pomogle kompanijama da se lakše izbore sa problemima otežanog poslovanja, ali i vladama zemalja da bolje upravljaju nezapamćenom krizom sa kojom se suočio čitav svet, objasnio je Čadež u svom intervjuu objavljenom na sajtu Evrokomore.

On je dodao i činjenicu da privredni oporavak svih zemalja zavisi od brzine oporavka privrede Evropske unije, kao glavnog spoljnotrgovinskog partnera i najvećeg investitora u regionu.

„Osim najavljene finansijske pomoći EU koja nam je dragocena i na kojoj smo zahvalni, od presudnog značaja za ozdravljenje privreda Zapadnog Balkana jeste podrška jačanju regionalnih ekonomskih integracija, što bržoj izgradnji zajedničkog regionalnog prostora i dublje uključivanje regiona u jedinstveni pravni i ekonomski sistem Evropske unije“, objavljeno je na sajtu PKS.

Čadež, koji je i kopredsedavajući Odbora za jedinstveno tržište Evrokomore, podseća da je glavna bitka na ekonomskom planu koju su vodile, i još uvek vode, nacionalne vlade i privredne komore jeste ona koja ima za cilj da očuva radna mesta i održi likvidnosti posebno najosetljivijih i najmnogobrojnijih mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika.

Prethodni tekstKako održavati linoleum?
Sledeći tekstVaša veza sa prirodom – Drvoprodex