Budućnost je stigla- put koji puni baterije automobilima

Švedska je predstavila put koji je sposoban da napuni baterije vozila koja se voze po njemu.

Put dug dva kilometra povezuje aerodrom Arlanda u Stokholmu do jednog mesta van grada, a dok automobil ide putem, on će napuniti bateriju električnog automobila. Put koristi tehnologiju provodnog punjača, tokom koje se energija prebacije iz dve trake električnih šina instaliranih na površini puta, pa sve do automobila zahvaljujući ručici na dnu automobila ili kamiona. Testovi na kojima je put poplavljen slanom vodom pokazuju da je nivo struje na površini puta bio dovoljno nizak da možete da hodate bosi, pa ne postoji ni potencijalna nus-pojava ovakvog puta.

Foto:pixabay.com

Punjenje se automatski prekida kada se vozilo zaustavi, a sistem sam izračunava potrošnju energije svakog vozila, a samim tim i cenu koju vozač treba da plati. Projekat je samo početak na putu do švedskog cilja – da dostigne nezavisnost od fosilnih ulja do 2030. godine, što bi značilo i redukciju izduvnih gasova od čak 70 odsto!

Kilometar ovakvog puta košta milion dolara, a za samo tri godine u planu je izgradnja 20 hiljada kilometara ovakvih puteva širom Švedske.

Izvor: www.b92.net

Prethodni tekstUređenje dvorišta i terasa – Kreativnost po prihvatljivoj ceni
Sledeći tekstOdabir i projektovanje industrijskih podova