Bred Pit stao iza projekta novog plana za Muzej umetnosti u Los Anđelesu

Muzej, Los Anđeles

Najnoviji planovi Petera Zumthora za Muzej umetnosti okruga Los Angeles odobreni su na sastanku za planiranje, gde je filmska zvezda Brad Pitt pohvalio rad švajcarskog arhitekte.

Pitt je pohvalio arhitektu dobitnika Pritzkerove nagrade na konsultacijama za planiranje Zumthor-ovog LACMA projekta koji je organizovao Odbor supervizora Los Anđelesa. „Ne postoji način da se shvati njegov rad od kompjuterski generisane slike“, rekao je Pitt u odbrani projekta. „Zaista morate da stojite u njima da biste videli njegovo ovladavanje svetlošću i senkom“. Inače, Pittova podrška Zumthor-ovoj estetici je deo stalnog interesa glumca za arhitekturu i dizajn. Naime, Pitt je ustanovio stambenu humanitarnu organizaciju Make it Right 2006. godine kako bi smestio ljude koji su izgubili svoje domove kada je uragan Katrina pogodio Nev Orleans.

Bred Pit
Glumac Bred Pit

Projekat je, očekivano, izazvao i oprečne komentare. „LACMA je postao neverovatan muzej koji se smanjuje“, rekao je Christopher Knight iz Los Angeles Times-a. On je kritikovao plan i pozvao odbor da ne odobri izveštaj o životnoj sredini. „Ne bih mogao da imenujem ni jedan drugi muzej umetnosti bilo gde na svetu da je prikupio stotine miliona dolara da potroši na smanjenje njegovog prostora za sakupljanje“, rekao je Vitez.

Zumthor (75) dizajnirao je brojne zgrade u Evropi, uključujući spa centar Therme Vals u Švajcarskoj, muzej rudnika cinka u Norveškoj i poljsku kapelu brata Klausa u Nemačkoj. Dobitnik je više nagrada visokog profila, uključujući i Praemium Imperiale 2008. godine, Pritzker nagradu 2009. i Zlatnu medalju RIBA 2013. godine.

Deo teksta preveden sa stranice: dezeen.com

Prethodni tekstPolimer bitumenske trake
Sledeći tekstNaučnici našli bolji način za ojačanje betonskih površina