Bliži se novembar- preporuke i obaveze na putevima Srbije

Vozači u Srbiji od 1. novembra do 1. aprila moraju na svojim vozilima da imaju sve četiri zimske gume ukoliko na kolovozu ima snega, leda ili poledica, a Agencija za bezbednost saobraćaja i Auto-moto savez Srbije pozvali su građane da ne koriste letnje pneumatike u tom periodu ako žele da budu bezbedni u saobraćaju.

Iako zimske gume nisu obavezne od 1. novembra do 1. aprila ako nema snega, leda ili poledice, stručnjaci upozoravaju da su performanse letnjih guma neogovarajuće po hladnom i vlažnom vremenu i da ih svakako treba zameniti.

Kazne za korišćenje letnjih umesto zimskih guma se kreću od 6.000 do 20.000 dinara, dok su za pravna lica od 100.000 do 800.000 dinara.

Zbog proklizavanja postavite sve četiri zimske gume
Zbog proklizavanja postavite sve četiri zimske gume

Nove zimske gume se mogu kupiti već po ceni od oko 4.000 dinara (R13), pa naviše.

Milan Ilić iz Agencije za bezbednost saobraćaja je rekao Tanjugu da je zakonom predviđeno da vozači koriste zimsku opremu u tom periodu, a Pravilnikom o tehničkim uslovima za motorna vozila precizirano kada mora da se koristi i šta se sve podrazumeva pod zimskom opremom.

– U periodu od 1. novembra do 1. aprila neophodno je koristiti zimsku opremu, a pod njom se podrazumeva za putnička i laka teretna vozila da na sva četiri točka moraju biti zimsku pneumatici sa mininalnom dubinom šare od četiri milimetra, kao i lanci za sneg, dok autobusi i teretna vozila moraju imati i lopatu – naveo je Ilić.

Kada nema snega i leda zimska oprema nije obavezna, ali Agencija savetuje korišćenje zimskih guma pošto su mekše i bolje prijanjaju na podlogu, pa imaju mnogo kraći zaustavni put prilikom kočenja.

Lanci moraju da se koriste u tom period na mestima gde je postavljen saobraćajni znak da su obavezni, ali se mogu koristiti i van tih mesta ako ima snega na kolovozu, naveo je Ilić.

Takođe, od 1. novembra do 1. aprila vozači kada su u gradu ne moraju da imaju u gepeku lance za sneg, dok van grada moraju.

Ukoliko Vas interesuje cena registracije vozila, to možete proveriti na ovom linku >>>

On podseća da član 113 Zakona o bezbednosti saobraćaja kaže da je potrebno izdvojiti do 20.000 dinara ukoliko se koriste letnje umesto zimskih guma, dok vozač izazove udes sa vozilom koje ima letnje gume može dobiti kaznu i do 45 dana zatvora. Kazna za lance za sneg je 3.000 dinara.

O svemu tome na broju 1987 mogu se dobiti dodatne informacije, poručuju iz AMSS-a.

Izvor: Tanjug, AMSS

Prethodni tekstREČ STRUČNJAKA: Koji su tepisi adekvatni za dečiju, a koji za neku drugu sobu, za vas je odgovarao stručnjak iz kompanije „De Valk“
Sledeći tekstNovi Sad posle 18 godina dobio nazad svoju panoramu