Betoniranje industrijskih podova

instruktor
Ove vrste podova su direktno izložene  habanju, pa je neophodno da se ugrade kvalitetno što zahteva strogu kontrolu od spravljanja sveže betonske mešavine,transporta, ugradnje, obrade i nege betona. Industriski podovi koji služe u prehrambenoj industriji  (epoksid, poliuretan…),a izloženi su agresivnoj sredini moraju imati posebna svojstva.Kod spravljanja i ugradnje takve vrste sveže betonske mešavine mora se poći od nekoliko činilaca:
1.    ZBIJENOST PODLOGE ZA BETONIRANJE
2.    MIKROARMIRANI BETON (ČELIČNA ILI PROPILENSKA VLAKNA)
3.    KLASE IZLOŽENOSTI BETONA
4.    KLASIFIKACIJA PREMA KONZISTENCIJI
5.    KLASE BETONA PREMA ČVRSTOĆI PRI PRITISKU.
6.    MAKSIMALNO ZRNO AGREGATA
7.    NAČIN UGRADNJE
8.    BRZINA UGRADNJE
9.    OPŠTI USLOVI I OGRANIČENJA(temperatura itd)
Kada dobijemo ove podatke pristupamo izradi PROJEKTA BETONA. Kod samog spravljanja betona u fabričkim zavodima (betonjare),mora postojati tekuća kontrola koja obuhvata sledece:
a) kontrola ulaznih sirovina agregata,cementa, vode i dodataka-aditiva
b) vlažnost agregata.
c) konzistencija (sleganje)
d)temperatura sveže betonske mešavine
Prilikom transporta i ugradnje ovakve vrste betona treba voditi računa o spoljnoj temperaturi i temperaturi ugradnje betona koja ne sme da prede +30 ºC.
Da bi se što kvalitetnije izveli betonski radovi jednom rečju svojstva svežeg betona i njegova konzinstencija određuje se po ponašanju svežeg betona tokom mešanja, rukovanja, isporuke i ugradnje na gradilištu te takođe tokom zbijanja i zaglađivanje površine.Zato je obradivost relativan parametar te se po pravilu definiše na osnovu konzistencije.
Uslovi za obradivost podova moraju biti:
-ekonomično rukovanje,isporuka i ugradnja svežeg betona
-maksimalna plastičnost (protočnost) uz korišćenje suprplastifikatora
-dobra kohezija
-mali rizik od segregacije ,dobro zaglađivanje površine (završna svojstva)
-produžena obradivost (usporivanje vezivanja (beton za tople vremenske uslove)
-ubrzani proces vezivanja i očvršćavanja (beton za hladne vremenske uslove).

podoviNakon završetka betonaže veoma bitan faktor je rasterećenje (propisno rezanje dilatacija) i nega (sprečavanje nagle dehidracije betonske površine) u procesu sazrevanja betona  koja u praksi traje od 21 do 28 dana. Završne obrade na betonskoj površini zavise od namene poda i  mogu biti:
-crni sjaj
-ferobeton
-razni samolivi ( na bazi cementa, epoksida, akrila, poliuretana…)
-premazi
-obloge.

industrijski podovi

 Preduzeće “Instruktor 021” doo se bavi ugradnjom industrijskih podova(ferobetoni, epoksidi, akrili…) i u slučaju da imate ili gradite prostor(halu) u kom želite uraditi pod  koji će zadovoljiti vaše zahteve, obratite nam se. 
Preduzeće INSTRUKTOR 021 d.o.o je specijalizovano za ugradnju svih vrsta industrijskih podnih obloga. Počeli smo pre nešto više od četiri godine a svakim danom se interesovanje i potražnja za našim uslugama povećava, a to je svakako potvrda da su naši klijenti prezadovoljni svojim podovima i da nas preporučuju prijateljima i poslovnim partnerima jer oni znaju da su dobili ono što im je bilo potrebno, kvalitet i trajnost.                                                                      
Čest je slučaj da se najbolji materijali koje prati dobra tehnička dokumentacija i uputstva o ugradnji materijala ugrade sa greškama koje posle kraće ili duže upotrebe pokažu svoje nedostatke koji su uglavnom uzrok nekvalitetne  ugradnje, uštade materijala i ne poštovanja uputstava kao i zbog zastarelog načina ugradnje i nedovoljnog iskustva. Sve naknadne intervencije, izmene i popravke su skoro nemoguće ili su veoma skupe. Zato je važno da se na samom startu odlučite za kvalitetnog izvođača.
Željko Zečević

Instruktor 021 doo
PJ: Raše Radujkova 12, Novi Sad
Tel: 021 49.33.29
Fax: 021 49.40.02 
www.instruktordoo.com
office@instruktordoo.com

Prethodni tekstElastični sportski podovi
Sledeći tekstPredstavljamo: Kema Beograd d.o.o.