Beton sa performansama gume

Beton u građevinarstvu

Jasno je da vojni objekti i oni namenjeni civilnoj zaštiti moraju biti izdržljivi i otporni kako bi podneli nepovoljne uslove iz okruženja. S tim u vezi, nedavno je razvijen novi oblik betona, koji je otporniji na pucanje u odnosu na uobičajene vrste.

Naime, ovaj tip betona ne koristi čisti cement kao vezivo, već umesto toga, otprilike oko 40 odsto cementa zamenjuje vezivom sastavljenim od ljuske pirinča, krečnjačkog otpada i silikatnog peska. Razvili su ga naučnici iz Centra za vojne studije na ruskom Dalekoistočnom federalnom univerzitetu.

Ova zamena ustvari daje betonskim blokovima karakteristike gume, omogućavajući im da budu fleksibilniji pri izlaganju udarcima, umesto da puknu. Dodatno materijal je navodno šest do devet puta otporniji na pucanje od običnog betona. Izuzev ovoga, ima sposobnost samozaptivanja nakon što se izlije, što znači da može biti vrlo pogodan za izgradnju podzemnih objekata kao što su bunkeri. Shodno tome da se umesto cementa koristi otpadne proizvode, trebali bi biti i povoljniji za upotrebu.

Profesor Roman Fediuk rekao je da je za njih bilo važno da se beton “drži” do prvog pucanja što je duže moguće, jer nakon pucanja betonske konstrukcije njegovo propadanje napreduje i samo je pitanje vremena kada će objekat postati nefukcionalan.

Danas se svuda u svetu radi na stvaranju protivterorističkih sigurnosnih objekata za odbranu od udara granata ili aviona. Ovome se prostupilo iz spostvenog ugla i razvijen je materijal otporan na udarce. U planu je da se u sledećoj fazi stvori beton otporan na zračenje.

Više o ovom materijalu je nedavno objavljeno u časopisu „Inorganic Materials: Applied Research“, prenosi gradjevinarstvo.rs

Prethodni tekstU toku je srećna nedelja u ENMON-u!
Sledeći tekstIndustrijski podovi u dekorativnoj ulozi