MMFA se sastaje u Vikenu u Švedskoj

Još uvek u fazi izrade – primena novih metoda za višeslojne podove

Kompanija Välinge Innovations Sweden AB članica MMFA – the Multilayer Modular Flooring asocijacije, sazvala je sastanak svoje organizacije 20. i 21. aprila. Preko 40 kompanija iz struke se odazvalo pozivu, koje su imale priliku da upoznaju rad ove organizacije u okviru sekcije razvoja tržišta i tehnologije.

MMFA trenutno broji 34 članova u osam evropskih zemalja. Matthias Windmöller , predsednik asocijacije, počeo je razgovor pozdravljajući pretstavnike kompanije Sandvik TPS (Göppingen) i Forbo Flooring BV (Assendelft/NL), koje su se pridružile asocijaciji pošetkom godine. Gospodin Matthias Windmöller je predstavio pozitivan efekat izazvan aktivnostima organizacije iz prethodne godine.

Volker Kettler (MeisterWerke) predsednik radne grupe “Technology Working Group”, naglasio je važnost uloge MMFA kao organizovane grupe i njeno nastojanje ka kontinuiranim razvojom standardizacije u okviru ISO i CEN komiteta. G. Kettler objašnjava: “Sa porastom ponude i različitosti proizvoda na tržištu, test metode koje su korišćene do sada, nisu više adekvatne – u nekim poljima, moraju se razviti kompletno novi test standardi. Mi želimo da preuzmemo inicijativu i noseću ulogu pri sprovođenju sopstvene istraživačke metode, koristeći sve ukupno znanje ove organizacije”.

Bjorn Erik Oye
Bjorn Erik Oye

Prve serije testova uz pomoć novih metoda

Članovi Viken sastanka su glasali o novim parametrima za testiranje snage i otpora temperature. Testiranja će pošeti ovog leta u saradnji sa IHD, Wood Technology Institute (Dresden). MMFA-ovu radnu grupu predvodiće Dr Rico Emmler (IHD). Svi rezultati testiranja biće prosleđeni u CEN za dalji razvoj sadržaja za stvaranje standarda višeslojnih podova. Na ovaj način MMFA će doprineti internacionalnoj implementaciji uniformisanog standarda kvaliteta za modularne podove, u cilju bezbednosti, korišćenja i manipulisanja. G. Kettler je naglasio da će se ovi razgovori, između CEN radnih grupa TC134/WG7 (Resilient Floor Coverings), TC134/WG9 (Laminate Floor Coverings) i WG10 (Harmonisation) nastaviti i unaprediti u budućnosti. Kao jedan od zvaničnih MMFA-ovih pretstavnika, Dr Theo Smet će pružiti svoju podršku u razvijanju standarda pod okriljem ISO i CEN komiteta.

Prof. Dr. Tunga Salthammer

Volker Kettler

Još jedna tema oko koje su se složili u Švedskoj je predstojeći raspored projekata asocijacije, predvođeni od strane “Installation Instructions”, Bernhard Grewing-a (Windmöller), i “Cleaning and Maintenance”, Dr Karl-Michael Schutz-a (CC Dr. Schutz). Skrenuta je pažnja na to da, ova oba tehnička buletina sadrže univerzalna uputstva i preporuke za različite produktne grupe. Nakon završetka, biće omogućeno besplatno preuzimanje sa interneta za sve specijaliste koji budu zainteresovani.

Dodatni seminari za zanatlije

Tokom 2015. god. MMFA pruža sve informacije o inovativnim višeslojnim podovima na regionalnim Sajmovima. Podopolagači, duzajneri enterijera, tehnički eksperti i predstavnici prodaje su pozvani da prisustvuju praktičnim prezentacijama.

Darko Pervan - Viken

Razvoj tržišta u Evropi

Sebastian Wendel (Akzenta), predsednik „Market Development“ radne grupe, predstavio je pozitivne strane razvoja tržišta. Naglasio je da se budući porast tržišta, može pripisati uglavnom zahvaljujući proizvodima MMFA klase 1. kategorije, za koju članovi asocijacije imaju oko 95% pokrivenosti tržišta. Preokret u 2015. godini za prvu četvrtinu pokazuje rast od 20% u odnosu na isti period prethodne godine.

Odbor

Zahvaljujemo se:
Bjørn-Erik Øye (Prognosesenteret AS, Oslo) – Development of the European Building Construction Markets; osnivaču Välinge, Darko Pervan – New Developments in Flooring Technology; i Prof. Tunga Salthammer (Fraunhofer WKI, Braunschweig) – Sensory Evaluation of Building Products.

MMFA radna grupa sastaće se ponovo tokom ove godine. Sledeći redovan sastanak članova, zakazan je za 9. i 10. maj 2016. u Nemačkoj.

www.mmfa.eu

Prethodni tekstVisok kvalitet – odlična cena
Sledeći tekstPrirodni kamen – Travertin