Mećavnik – Radovi u toku!

Uprkos jeku turističke sezone zahuktavaju se radovi na investicionom održavanju objekata, a pre svega krovova, turističkog kompleksa Mećavnik u parku prirode “Šargan-Mokra Gora”.

Saradnja TONDACH-Potisje Kanjiža i profesora Emira Kusturice na ovom projektu započela je 2012. godine kada je ogledno saniran krov Recepcije do tada pokriven imitacijom drvene šindre.

Za nedostatke tog pokrivača znalo se I do tada, ali je u realizaciji prevagnulo nastojanje autora da objekti naselja budu autentična replika I spomenik narodnom graditeljstvu ne samo toga kraja već I jednog čitavog razdoblja.

Sivo engobirani crep Biber Extra plus uopšte ne remeti već naviknuti vizuelni sklad naselja

Taj trud, nagrađen Prvom nagradom fondacije Filip Rotie za arhitektonsko rešenje rekonstrukcije etno naselja Mećavnik, koji se te 2005. godine još zvao Kustendorf, svoje prve slabosti pokazao je nakon samo nekoliko godina dovljnih da se čamove daske koje su dočaravale šindru pod uticajem vremenskih prilika počnu isušivati I vitoperiti.

Nakon izvesnog vremena, kada je I bitumenska folija takođe otkazala svoju funkciju pod dejstvom prevashodno temperaturnih uticaja, krovovi objekata su počeli da prokišnjavaju.

Nakon samo nekoliko godina čamove daske koje su dočaravale šindru pod uticajem vremenskih prilika  su se počele isušivati i vitoperiti

Posle krova recepcije koji je neposredno na licu mesta potvrdio da sivo engobirani crep Biber Extra plus uopšte ne remeti već naviknuti vizuelni sklad naselja usledilo pokrivanje hotela na skijalištu “Iver”.

Na tom gradilištu, tada još izolovanom od javnosti, crep Biber Extra Plus je pred strogom komisijom sastavljenom od majstora krovopokrivača u stvari polagao prijemni ispit za primenu na krovovima koji će stalno biti pod ktitičkim okom javnosti- na Mećavniku I u Andrićgradu.

Da je ispit uspešno položen potvrđuju I krovovi nedavno otvorenog Andrićgrada a početkom leta su se intenzivirani radovi na sanaciji krovova Mećavnika koji gotovo nikako, ili u manjem obimu remete funkcionisanje ovog turističkog centra. Pravi građevinski bum se planira za početak jeseni.

Uprkos jeku turističke sezone zahuktavaju se radovi na investicionom održavanju objekata

Mnogobrojni posetioci ovog dragulja našeg planinskog turizma biće prijatno iznenađeni organizacijom radova koji ničim ne remete njihov boravak i mir i komoditet.

Pored toga, novi vizuelni identitet Drvengrada zahvaljujući crepovima TONDACH-Potisje Kanjiža potpuno je u skladu sa očekivanjima investitora i uopšte ne odudara od već u svetu stvorene slike o njemu.

Jedino što će budućim stanarima biti novo, a za šta sumnjamo da će im nedostajati, je prestanak prokišnjavanja po čemu su, na žalost, krovovi brvnara do sada takođe bili “poznati”.

Kontaktirajte kompaniju TONDACH u Srbiji: 
„Potisje Kanjiža“ a.d. Kanjiža
24420 Kanjiža
Subotički put 57
Tel.: +381 24 873-303
Fax: +381 24 873-306
E-Mail: office@tondach.rs
vebsajt: tondach.rs

Prethodni tekstTONDACH – krov za sva vremena
Sledeći tekstDruženje na Mećavniku i u Andrićgradu u organizaciji kompanije TONDACH