Naslovna Arhitektura “Biljno selo” nastalo na starom auto-putu

“Biljno selo” nastalo na starom auto-putu

0
PODELI
U budućnosti se planira dalje povezivanje konstrukcije sa uličnim nivoom

Holandski dizajneri iz studija MVRDV pretvorili su deo napuštenog autoputa u Seulu u – “biljno selo”. Nadvožnjak o kome je reč pripada autoputu koji je izgrađen 1970-ih, a nedavno je odlukom gradskih vlasti predviđen za rušenje.

Holandski dizajneri iz studija MVRDV pretvorili su deo napuštenog autoputa u Seulu u – “biljno selo”
Holandski dizajneri iz studija MVRDV pretvorili su deo napuštenog autoputa u Seulu u – “biljno selo”

Rezultat transformacije nekadašnjeg nadvožnjaka je šetalište prekriveno biljkama, dužine od jednog kilometra, koje se proteže iznad gustih seulskih saobraćajnica. Šetalište je nazvano „Seoullio 7017“, što u prevodu znači „Seulska ulica“, a trenutno sadrži 24,000 biljaka, i to drveće, žbunove i cveće, zasađene u cilindrične sadilice.

„Biljno selo“ se proteže iznad seulske stanice i povezuje pijacu Namdaemun sa kvartovima Mali-dong, Džungnim-dong i Čongpa-dong. Projekat je svojevrstan odgovor glavnog grada Južne Koreje na slične ideje realizovane u drugim višemilionskim gradovima, poput parka High Line u Njujorku. Pri tome, šetalište je deo šireg plana čiji je cilj da se Seul učini prijemčivijim za pešake.

Mreža mostova i stepenica spaja razgranatu, 16 metara visoku, strukturu od betona i čelika
Mreža mostova i stepenica spaja razgranatu, 16 metara visoku, strukturu od betona i čelika

Glavna teškoća pred kojom su se našli u studiju MVRDV bila je kako da integrišu originalnu konstrukciju sa projektom renoviranja. Postavljanje zelene površine u srce Seula, na bivši unutargradski autoput u promenljivoj urbanoj sredini nije bilo lako. Ipak, holandski dizajneri su uspeli da pešačkim vijaduktom pretvore kvart u blizini glavne stanice u zelenu, prijatnu i atraktivnu površinu, koja ujedno i povezuje ostrvca zelenila razbacana u okolnim oblastima.

Za izradu šetališta, holandskim dizajnerima kao inspiracija je poslužio njujorški park High Line
Za izradu šetališta, holandskim dizajnerima kao inspiracija je poslužio njujorški park High Line

Mreža mostova i stepenica spaja razgranatu, 16 metara visoku, strukturu od betona i čelika sa hotelima i prodavnicama. Takođe, u budućnosti se planira dalje povezivanje konstrukcije sa uličnim nivoom i manjim „satelitskim“ baštama. Konačno, „Seoullo 7017“ trebalo bi da posluži i kao „urbani rasadnik“, iz kog će se biljke i drva prenositi u druge kvartove.

Noću, lampe postavljene oko sadilica šetalište osvetljavaju u plavo, s namerom da se postigne kontrast sa seulskim ulicama koje su obasjane uličnom rasvetom žućkastih tonova. Boja osvetljenja može da se adaptira i menja po potrebi, kako bi se paleta boja prilagodila različitim događajima i festivalima.

Za izradu šetališta, holandskim dizajnerima kao inspiracija je poslužio njujorški park High Line – dva kilometra dugačak park napravljen na bivšoj pruzi za teretni saobraćaj koji se proteže kroz 22 bloka na Menhetnu.

Izvor: www. mojenterijer.rs