Reč urednika – U susret najvećoj građevinskoj manifestaciji u regionu

Business to bisuness print&web izdanje

Poštovani,

Promociju ovog izdanja imaćemo na Beogradskom sajmu građevinarstva, gde već punih osam godina imamo svoj izložbeni prostor i časopis po običaju dobiju svi izlagači i posetioci na našem štandu. U susret najvećoj sajamskoj manifestaciji ovog tipa u regionu svake godine se među bivšim, sadašnjim i potencijalnim izlagačima povede diskusija “Da li nam treba Sajam građevinarstva”?

Po meni je potpuno legitimno da svaka firma proceni da li je Sajam građevinarstva pravo mesto za njihovu promociju ili nije. Mišljenja su podeljena, jedni odustaju, drugi nastupaju svake godine a treći razmišljaju da li sredstva uložiti u neki drugi vid promocije. Smatram da u zavisnosti od kvaliteta proizvoda koji se nudi, te njegove ponude i potražnje na tržištu zavisi interesovanje pravnih ili fizičkih lica za istim. Pogrešno je razmišljanje da bi Sajam građevinarstva trebao biti prekretnica u poslovanju firme, ili očekivanje da će potražnja za proizvodima koji se predstvaljaju na ovoj sajamskoj manifestaciji biti vanredno veće. Prevelika očekivanja za proizvode koji možda nisu konkuretni dovodi do konstatnog kritikovanja Sajma građevinarstva koji uzgred sa tim nema nikakve veze. Imao sam priliku posetiti neke od većih sajmova u Istanbulu, Atini, Bolonji i svuda sam video popunjen svaki kvadratni centimetar izložbenog prostora i hiljade posetioca. Da li je razlog što su im tržišta razvijenija ili je konkurencija veća, ali je činjenica da tamo o sajmovima pričaju u superlativu i da su te manifestacije postale “brend name”.

Kao redovan učesnik Sajma građevinarstva sam ponosan što je on i dalje najveća manifestacija ovog tipa u regionu. U Zagrebu je ugašen, u Sarajevu ga nema, u Banja Luci je to mala i neprimetna manifestacija, u Skoplju se radi o jednoj hali dok se u Budvi bore da naprave iskorak. Poslovni svet Iz svih ovih gradova ili država je na Beogradskom sajmu građevinarstva prisutan i ima samo reči hvale za ovu manifestaciju koja se jedina održala u regionu. “Beograd je i u bivšoj Jugi za sve bio Beograd”. Smatram da nam Sajam građevinarstva treba, da li u ovom ili nekom drugom obliku je pitanje za vodeće ljude koji rukovode ovom manifestacijom ili institucijom. Trebamo biti ponosni što se ceo poslovno-građevinski svet u to vreme sjati na ovu manifestaciju i to iskoristiti.

Mi potpuni spremni čekamo Sajam građevinarstva sa 40-ak klijenata ili više nego ikada. Interesovanje klijenata je u konstatnom porastu a raduje nas činjenica da nas sve više kontaktiraju kompanije iz inostranstva. Trudimo se da budemo bolji iz broja u broj, radimo na online izdanju, na našem portalu i ponosni smo na sve naše klijenta koji su nam ukazali poverenje.

Čitamo se i dalje…
S poštovanjem
Predrag Rađen, urednik izdanja

potpis Predrag Radjen

Klikom ovde možete pročitati najnovije izdanje časopisa PODOVI

izdanja-magazin-podoci-br31

Prethodni tekstZašto ne proširiti svoje vidike vizuelnim zadovoljstvom kao što je deking osvetlljenje?
Sledeći tekstPopust u susret Sajmu građevine: Idealna prilika za ugradnju podnog grejanja