Misterija podova od plute – ili ih volite ili ne!

Mnogi koji se odluče baš za ovu vrstu poda, spadaju u tipove ljudi koji iz hobija ili zbog posla, moraju po više sati dnevno provoditi na nogama.

Što se više razmišlja o razlozima za potrebu za podovima od plute u domovima, dolazi se do zaključka da svako ima različito mišljenje i iskustvo. Podjednak je broj onih kojji su pristalice i fanovi ovog poda, kao i onih protiv.

Podovi od plute su neverovatna stvar!

Komercijalni podovi u domovima širom Evrope koriste plutu kao matrijal već više od jednog veka, ali je sve većim interesovanjem za “zelenijim” doprinelo većoj popularnosti. Čitav process proizvodnje podova od plute je ekološki, netoksičan i zdraviji u odnosu na proizvodnju ostalih podnih površina.

Proizvodne  metode su usmerene na zaštitu životne sredine. Kora plute se sa post-industrijskim otpadom melje. Otpad od plute i prašina se spaljuju u pećima gde se dobijaju pločice od plute.

Predosti podova od plute

Za osobe sklone alergijama, podovi od plute su idealne površine. Antimikrobne su i sprečavaju  nastanak plesni i buđi. Ne apsorbuju prašinu ni polen, što omogućava lakše čišćenje podne podloge i sputavaju obrazovanje potencialnih alergena.

Kora plute sadrži vodootpornu supstancu koja se zove suberina, koja je prisutna u u ćelijskim zidovima plute i predstavlja prirodnu zaštitu od insekata. Suberina takođe štiti plutu od vatre, a ako dođe do zapaljenja plute, ona neć osloboditi otrovne gasove. Izolaciona svojstva od plute doprinose energetskoj efikasnosti.

Nedostaci podova od plute

Budući da pluta ima tanku opnu, vlaga i pojačana prljavština mogu oštetiti parket. Uprkos redovnom održavanju i čišćenju, pluta ne može tolerisati raznorazne hemikalije za čišćnje podnih obloga i s toga zahteva posebnu pažnju i negu.

Opštepoznato je da idealno u životu ne postoji. Sa svakom novom inovacijom i otkrićem, sve smo bliži savršenstvu. Ponekad i te male sitnice i detalji koji se otimaju iz forme zamišljenog, mogu dati mnogo više topline i privatnosti. Izbor je stvar pojedinca. Najbolje je sam doneti zaključak za / protiv uvrštavanjem poda od plute kao neizostavnog činitelja svakodnevnog boravka u vašem domu.

Prethodni tekstPodovi u kafićima – Dizajnirani PVC podovi
Sledeći tekstTepih – od prvog pisma do svetleće reklame