Kako zaštiti pod od isušivanja?

Ponekad predmeti i elementi stana mogu izazvati problem jedni drugima. Tako je i sa centralnim grejanjem. Pored toga što  obezbeđuje komfor, glavni je krivac za problem vezane za Vaš pod.

Isušivanje parketa

Isušivanje parketa je problem koji se javlja tokom zime u vidu pucketanja pod nogama. Glavnim uzrok tome je grejanje, najčešće centralno, koje veoma isušue vazduh unutar stana. Takođe, može doći i do pucanja laka na sastavima letvica parketa. Pucanje laka se izaziva prilikom jutarnjih zimskih provetravanja stana.

Stan koji ima centralno grejanje, zagreva prostorije do oko dvadesetak stepeni, dok je napolju temperatura veoma niska, npr. oko nule. Usled ove temperaturne razlike može doći do temperaturnog šoka u strukturi drveta,  naglog skupljanja letvica parketa i pucanja laka na sastavu.

Preventiva

Tokom zime poželjno je dodatno vlaženje vazduha u stanu, jer u suprotnom, parket će izgubiti svoja svojstva i izgled nakon vrlo kratkog vremena. Može se desiti da se na mestima spojeva pojave neravnomerne pukotine različitih širina.

Adekvatni klimatski uslovi se mogu postići korišćenjem ovlaživača koji se zakače na radijatore, ili sušenjem veša i stavljanjem raznoraznih vlažnih krpa na radijator.

Parket možete donekle sanirati ukoliko nije devastiran i jače oštećen.Pomešajte lepak za drvo sa otpacima od struganja drveta i dobro izmešajte. Pre nanošenja ove mase, potrebno je očistiti pukotine od prljavštine i prašine. Smesa se napuni u pukotine i dobro izravna.

Imajte na umu da je drvo biljka, živo biće i prirodan materijal koji uvek teži da se prilgodi uslovima u prostoru, ali kako ih je skoro nemoguće kontrolisati, pukotine u parketu su neminovne.

Prethodni tekstKakve se sve vrste završnih podnih premaza mogu naći danas na tržištu?
Sledeći tekstKako da osvežite Vašu terasu?